Pere Arquillué protagonitza “Jerusalem” aquest dissabte al Teatre de la Llotja

Un muntatge transgressor que va deixar fascinat el públic britànic amb un text extremadament original i singular que parteix de les essències de la vella Anglaterra

Pere Arquillué protagontiza “Jerusalem” aquest dissabte, a les 20.30 hores, al Teatre de la Llotja de Lleida. Un muntatge transgressor que va deixar fascinat el públic britànic i que compta amb un text extremament original i singular que parteix de les essències de la vella Anglaterra. “Jerusalem” és una producció del Grec 2019 Festival de Barcelona, Centro Dramático Nacional i el Teatre Romea.

Decadent, abandonat, patètic, però també valent i divertit… Així és l’antiheroi que protagonitza aquesta peça, aplaudida tant al West End com a Broadway. És el dia de Sant Jordi, patró d’Anglaterra, i en una localitat rural que aquell dia acull la fira del comtat, Johnny “el Gall” Byron surt del remolc on viu. Les autoritats el volen desnonar per poder construir al solar que ocupa i un pinxo li vol clavar una pallissa… És l’home més odiat del poble? Potser, però també és el més estimat: els amics volen que surti amb ells de festa i el seu fill el reclama perquè passin junts el dia visitant la fira… És una mena de Falstaff del nostre temps, un personatge modern però que al·ludeix constantment a una Anglaterra medieval idealitzada mentre beu, consumeix drogues o eludeix les autoritats que el persegueixen… Tot plegat constitueix el retrat d’una Gran Bretanya que perd el contacte amb les arrels, l’estampa d’un món rural esclau dels seus propis mites que, en fer paleses les seves realitats més ombrívoles, fa miques les visions idealitzades de la vella Albió.

El muntatge s’inspira en Jerusalem, un himne compost per Sir Hubert Parry sobre uns versos de William Blake el 1916. Extremament popular al país, el tema ha estat proposat fins i tot com a himne nacional anglès.

Signa el muntatge un director de cinema i dramaturg, gran admirador de Harold Pinter, que es va fer conegut amb obres com Mojo (també convertida en un film el 1997). El porta a escena Julio Manrique, un actor i director sempre atent a les mostres més interessants de la dramatúrgia anglòfona contemporània, que ha signat muntatges que van d’El curiós incident del gos a mitjanit a La partida (Grec 2014), per esmentar-ne només alguns.

Per interpretar el paper de Johnny (Mark Rylance en el repartiment original) compta amb Pere Arquillué, un actor amb una extensa i aplaudida trajectòria en teatre, cinema i televisió; i que ha demostrat el seu instint teatral apostant per posades en escena com la de Primer amor de Samuel Beckett (vista al Grec 2010), El Preu d’Arthur Miller (vista al Grec 2016), Art de Yasmina Reza (2018), entre d’altres.

La premsa ha dit

“Arquillué está que se sale. Uno de sus mayores y mejores trabajos.” Marcos Ordóñez. El País

“Una obra abassegadora en tots el sentits.” Santi Fondevila. Ara

“Volcànic Arquillué.” Manuel Pérez i Muñoz. El Periódico

“Arquillué fa un dels millors papers de la seva vida, Marc Rodríguez està perfecte com a Ginger i Víctor Pi és un professor psicodèlic deliciós.” Oriol Puig-Taulé. Núvol

Entrades

Les entrades (26€ la general i 22€ la reduïda) es poden comprar als webs de LaTemporada Lleida i Teatre de la Llotja, a les taquilles del Teatre de la Llotja, l’Escorxador i l’Auditori i a l’oficina de Turisme de Lleida.