Ofrena floral en memòria de l’alliberament del camp de Mauthausen

La Paeria, l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida han recordat els 73 anys de l’alliberament d’aquest camp

0
410

L’Ajuntament de Lleida ha fet una ofrena floral en memòria de l’alliberament del camp de Mauthausen juntament amb els representants de l’associació Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida. L’acte s’ha fet a l’escultura FITA, d’Àngel Eroles, memorial per a les víctimes de l’Holocaust, situada al carrer Jaume II –entre la passarel·la del Liceu Escolar i el pont de la Universitat-. La regidora Sara Mestres ha participat en aquest acte, que s’ha fet en record d’aquesta efemèride, en que es commemoren 73 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen i el crematori de Gusen, a Àustria. El camp de Mautahusen va ser alliberat el 5 de maig de l’any 1945 amb l’arribada de l’11a Divisió de l’exèrcit dels Estats Units, encapçalada pel general Omar Bradley.

Sara Mestres ha reflexionat sobre aquest capítol tràgic de la Història perquè les generacions futures ho tinguin present i puguin conviure amb tolerància, sense discriminacions de raça, procedència, etc. Mestres ha incidit en què aquesta és una acció més seguint la línia de treball de recuperació de la memòria històrica. Josep San Martín, de l’associació Amical de Mauthausen, i Joan Ramon, del Centre Excursionista, també han recordat els fets i han remarcat la importància que no caiguin en l’oblit. En aquest camp hi van arribar a haver 200.000 persones, més de la meitat de les quals van ser assassinades o van morir per les precàries condicions que van patir. Hi van estar empresonats 10.000 espanyols republicans, dels quals 2.200 eren catalans, i és el camp on van ser deportats la majoria dels conciutadans i conciutadanes de Lleida, amb el mateix tràgic destí.

Els regidors Paco Cerdà i Daniel Rubio han assistit a l’ofrena que s’ha fet aquesta tarda.

La ciutat ha dedicat al record de les víctimes de l’Holocaust l’escultura FITA, inaugurada al gener d’enguany, dins el projecte Stolspeinstein i els actes de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat. La iniciativa va ser impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Lleida, el Centre Excursionista de Lleida i l’associació Amical de Mauthausen. L’escultura té com a objectiu manifestar la importància que la memòria no caigui en l’oblit i vol convertir-se en una fita del lloc i el moment en el qual es posa de manifest la voluntat de recordar les persones que van ser oblidades en el seu exili i posterior confinament en camps de concentració. Es tracta d’una peça d’acer corten de 1,8 metres d’alçada, que per un costat ens descobreix el que ha estat la vida a través de qualitats i vivències que es troben dins d’ella. En contrapunt, en una altra cara de l’escultura, apareix la no vida, opaca i monolítica. Finalment, en la cara oposada a aquesta darrera, retrobem la memòria i la voluntat de perdurar.

FER UN COMENTARI