Nit d’òpera amb “La Traviata” al Teatre de la Llotja

Els Amics de l’Òpera de Sabadell i l’Orquestra Simfònica del Vallès oferiran el proper divendres, 20 de març, a les 21.00 hores, l’òpera coneguda internacionalment “La Traviata”. El Teatre de la Llotja acollirà, en el marc de la programació de La Temporada Lleida, aquesta òpera coneguda internacionalment, que va ser estrenada al Teatre La Fenice de Venècia el 1853, ambientada a París durant l’any 1850, i representada per primera vegada al Gran Teatre de Liceu de Barcelona el 1855.

Prèviament, aquest divendres, 13 de març, a les 18.00 hores, a la sala de premsa de la Llotja, l’historiador de l’art i musicògraf, Albert Ferrer Flamarich, oferirà una xerrada sobre “La Traviata”, en què el públic assistent podrà conèixer tots els detalls, ampliar informació i aprofundir en aquesta gran òpera.

Albert Ferrer Flamarich ha participat en molts mitjans de comunicació tant de premsa local com mitjans escrits especialitzats en música i cultura. Des de l’any 2009 ofereix conferències i des de 2010 és crític al Diari de Sabadell.

Ha col·laborat en la Revista Musical Catalana i va treballar des del 2008 al 2013 pel segell discogràfic Columna Música. També ha estat membre del jurat de concursos musicals i professor suplent al Conservatori de Sant Cugat. Aquest any exerceix un curs a la Universitat Internacional de Catalunya.

La Traviata

“La Traviata” és una òpera dividida en tres actes amb música de Giuseppe Verdi i lletra de Francesco Maria Piave, els quals es van inspirar en l’obra d’Alexandre Dumas “La dama de les Campelies”, publicada l’any 1848.

Violeta és una cortesana famosa a París que ho abandona tot per anar amb el seu amor Alfredo, però la germana d’Alfredo no podrà casar-se si aquest viu amb Violeta. El pare de l’Alfredo li ho comunica a Violeta i aquesta pren la decisió d’abandonar a l’amor de la seva vida.

Finalment, Violeta, malalta de tuberculosi, rep la visita de l’Alfredo i del seu pare, qui reconeix l’error que va tenir. Violeta mor per causa de la seva malaltia però ho fa entre els seus éssers estimats.

Aquesta obra va ser molt polèmica per les crítiques contra la burgesia i els seus vicis, però, independentment d’això, “La Traviata” destaca per la caracterització del personatge de Violeta, on la seva fragilitat, sinceritat i tristesa apareixen perfectament plasmades i el que fa que la intèrpret tingui diferents facetes de cant, és a dir, calidesa lírica, dramatisme intens i profund, commoció… Aquesta partitura ha estat la millor de Verdi per la seva eficiència dramàtica de la música, els diferents plans harmònics, melòdics i rítmics.

Les entrades (36 € la general i 32 € la reduïda) es poden adquirir al web de La Temporada, a les taquilles del Teatre de la Llotja, l’Escorxador i l’Auditori i a l’Oficina de Turisme de Lleida.