Mobilització feminista a Lleida contra el “pacte feixista” amb Vox a Andalusia

Convocades en solidaritat amb les dones andaluses sota el lema "no som moneda de canvi", culpabilitzen a PP i Cs de la irrupció del partit ultradretà, del qual en demanen la seva il·legalització

Unes 300 persones s’han manifestat avui a Lleida per protestar contra el pacte de govern entre Vox, PP i Ciutadans que avui s’ha formalitzat a Andalusia. En primera instància, un centenar de persones, convocades pel grup de Dones de Lleida, s’han concentrat a les portes de la seu del Partit Popular a Lleida, atenent que el l’agrupació política ha estat una de les “culpables” que han permès l’entrada de Vox a la Junta d’Andalusia.

Allí, la portaveu del Grup de Dones de Lleida, Gemma Casals, apunta que es solidaritzen amb les dones d’Andalusia donat que aquests pactes “de l’extrema dreta que permeten l’entrada del feixisme més radical a les institucions ens afectarà a totes”. Segons ella, Vox té al punt de mira a les dones i les polítiques d’igualtat, “probablement perquè els avenços en aquestes matèries i la lluita feminista són els qui ens hem oposat més radicalment al feixisme i les retallades de drets dels últims anys”. Des de la plataforma culpabilitzen Cs i PP d’haver permès l’entrada del partit ultradretà, un fet que obra la porta a que “s’anul·lin drets en matèria de violència de gènere en un moment en què seguim tenint víctimes d’agressions masclistes”.
En aquest sentit, Casals critica que els mitjans de comunicació “han facilitat un altaveu” i es mostra sorpresa pel fet que els partits “suposadament democràtics que han signat pactes d’igualtat s’avinguin a permetre l’entrada d’aquestes propostes” a un ens governamental. Respecte a la més que possible presentació de Vox Lleida a les eleccions municipals d’aquest 2019, espera que no obtinguin representació a la Paeria, tot i que les hi preocupa que pugui presentar-se a qualsevols comicis. “Creiem que Vox s’ha d’il·legalitzar, ja que no creuen en la democràcia i, per tant, no se’ls l’hauria de permetre presentar-se ni a les eleccions i ni tant sols existir com a organització”, sentència la portaveu.

Des del Grup de Dones de Lleida emplacen als partits polítics a reunir-se de cara a les eleccions municipals per tal que aquests les hi expliquin quines són les seves propostes i polítiques en matèria d’igualtat. En aquestes reunions, la plataforma els instarà a aclarir “si mai gosaran pactar amb el feixisme”.

Seguidament, les manifestants s’unificaven amb la Marea Lila de Lleida a la plaça Paeria, on també s’hi havia convocat una concentració responent a les feministes andaluses arran de la formalització avui del pacte entre Vox, Cs i PP a Andalusia. Maria Alloza, membre de la Marea Lila, explica que es veuen amenaçades davant lq possibilitat que aquest missatge pugui estendre’s arreu del país i valora com “un retrocés en els drets legítims de les dones i socials en general” la intenció de Vox d’eliminar la llei de violència de gènere. Per aquesta raó, l’entitat seguirà reivindicant-se aquestes exigències al carrer i demanaran suport tant a les institucions com als partits polítics per fer front al que suposaria “una davallada dels nostres drets”.