Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’oficina d’atenció als temporers de Lleida ha atès 750 persones

La Paeria reconeix que unes 200 persones dormen al carrer

L’oficina única d’atenció als temporers que arriben a Lleida per participar en la campanya de la fruita que enguany s’ubica al Pavelló 3 de Fira de Lleida ha atès des de la seva entrada en funcionament, l’11 de juny, un total de 750 persones, respecte a les 804 ateses l’any passat fins a les mateixes dates. L’oficina presta, entre altres, els serveis de dutxa, consigna i bugaderia i facilita aliments als usuaris, als quals també s’ofereix la possibilitat de pernoctar fins a quatre nits a l’alberg Jericó. L’Ajuntament de Lleida té quantificades unes 200 persones que dormen al carrer a la ciutat per diferents motius, algunes perquè ja han superat aquests quatre dies, perquè rebutgen allotjar-se a l’alberg o perquè tot i tenir feina no poden pagar-se una habitació, entre altres motius. Des de la plataforma Fruita amb Justícia Social eleven fins a 230 les persones que pernocten al carrer i reclamen a la Paeria que obri el pavelló 3 a les nits mentre duri la campanya com a allotjament d’urgència. Des de l’Ajuntament s’han compromès a fer-ho quan es donin inclemències meteorològiques com en el cas de pluja.

L’oficina única d’atenció social a temporers de Lleida porta ateses aquesta campanya 750 persones, una cinquantena menys que l’any passat en les mateixes dates, segons ha explicat l’alcaldessa en funcions de la ciutat, Montse Mínguez, durant una visita aquest ha dut a terme en aquest espai, que enguany s’ubica al pavelló 3 de Fira de Lleida. El perfil d’usuari és d’un home, originari del Senegal o del Marroc, que arriba a la ciutat per buscar feina a la fruita. Del total de persones ateses fins al moment, des de l’oficina n’han derivat unes 150 cap a Unió de Pagesos, tenint en compte que la Paeria no té competències de Treball, perquè des de l’organització agrària se’ls intenti cercar algun pagès que requereixi mà d’obra.

Quant al tema de l’allotjament, Mínguez ha explicat que cada dia dormen a l’alberg Jericó entre 85 i 90 persones, que es deriven des de l’oficina d’atenció, malgrat que ha reconegut que la Paeria té comptabilitzades entorn d’unes 200 que pernocten al carrer a la ciutat, algunes a l’entorn del pavelló 3, tot i que la responsable municipal ho ha atribuït a diferents motius. Un d’aquests és perquè els usuaris només podes gaudir quatre nits de l’alberg, mentre altres temporers prefereixen no anar-hi o, tot i tenir feina, no poden pagar-se una habitació o opten per no fer-ho i dormir al ras. Montse Mínguez, però, ha dit que són menys persones que en altres anys.

Des de la plataforma Fruita amb Justícia Social eleven fins a 230 les persones que dormen al carrer a Lleida i insisteixen en reclamar a la Paeria que obri a les nits el pavelló 3 perquè algunes d’aquestes puguin pernoctar en aquest espai municipal, segons ha expressat Gemma Casal, membre de la plataforma. L’alcaldessa en funcions ha descartat aquesta possibilitat però sí ha expressat el compromís de permetre-ho en cas de pluja o d’altres inclemències meteorològiques, tal com ja ha succeït dos dies aquesta campanya, un dels quals el 13 de juliol passat després d’una important tempesta de pluja acompanyada de pedra, segons ha explicat Mínguez. Des de Fruita amb Justícia Social, en canvi, asseguren que només es va obrir el pavelló el dia 13 i es va fer cap a quarts d’una de la nit, fet que va hauria provocat que alguns temporers descartessin acostar-s’hi, segons Casal. Des de la Paeria afirmen, però, que dels dos dies que va ploure i en els quals es va obrir el pavelló 3 es va fer a les deu i a les onze de la nit, respectivament, i no més tard.

Projecte d’atenció social a persones temporeres

La Paeria i les diferents entitats que participen en el projecte d’atenció a les persones temporeres treballen de forma coordinada per facilitar una atenció integral, tant en l’àmbit laboral com en l’atenció social i humanitària, atenent les diferents necessitats dels usuaris i detectant i intervenint davant situacions de vulnerabilitat i/o risc social de persones que pernocten al carrer, a través de la tasca d’educadors d’entorn i mediadors culturals. L’equip que s’encarrega de desenvolupar el projecte està format per treballadors i educadors socials, administratius, mediadors interculturals, entre professionals i voluntaris.

De la mateixa manera que en anys anteriors, la campanya ofereix diferents serveis i recursos, principalment al pavelló 3 de Fira de Lleida on s’ubica l’oficina d’atenció. En aquest espai, s’hi troba el servei de dutxes, d’alimentació, de consigna, de bugaderia i de rober. Pel que fa a l’allotjament temporal, es deriva els usuaris a la Fundació Jericó, que disposa de 83 places –que s’han ampliat fins a unes 90-, i que també dona sopar i bossa d’aliments en format pícnic per dinar. Tot i això, enguany només poden pernoctar en aquest alberg fins a quatre nits.

L’oficina única d’atenció social restarà en funcionament fins el 20 d’agost, mentre la resta de serveis s’oferiran fins el dia 22. Tot i això, des de la Paeria no tanquen la porta a estudiar la possibilitat d’ampliar aquestes dates si des dels serveis socials així es cregués convenient, segons ha manifestat Mínguez. L’alcaldessa en funcions ha aprofitat per agrair la tasca dels 150 voluntaris de diferents entitats socials, sindicats i organitzacions agràries, entre altres, així com de la vintena de professionals dels serveis socials municipals, que col·laboren i participen, d’una manera o altra, en l’atenció de persones temporeres a Lleida durant la campanya de la fruita.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Ciutadans reivindica la retirada de la pancarta de l’Ajuntament de Reus

Notícia següent

La Paeria recupera els Aiguamolls de Rufea i en potencia l’ús públic

Notícies relacionades