Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Lleida recorda les víctimes gitanes de la Gran Batuda amb una placa commemorativa

Avatar photo

El poble gitano celebra la retirada del nom del carrer Marquès de la Ensenada, genocida ètnic del 1749, i reivindica la lluita del col·lectiu contra el racisme, la segregació escolar i l'estigmatització social

La placa en record a les víctimes gitanes de la Gran Redada del 30 de juliol de 1749 ja llueix als porxos de la plaça de la Paeria, un episodi que va comportar l’assassinat de més de 70 persones per raons ètniques. El poble gitano de Lleida ha celebrat també el canvi de nom del carrer dedicat al Marquès de la Ensenada, responsable d’aquest genocidi, per el de carrer de la Marinada.

El portaveu de la plataforma 8 d’Abril, Jeremías Jiménez, considera “històric” aquest dia tenint en compte que Lleida, “una ciutat promotora d’unió i d’igualtat”, és la primera de l’estat espanyol que retira el nom del carrer Marques de la Ensenada. Tot i celebrar la instal·lació de la placa commemorativa i el canvi de nom d’aquest carrer, Jiménez avisa que “queda molta lluita pel poble gitano”, ja que “el nostre poble segueix patint una desigualtat evident en molts àmbits, com ara l’escolar i el laboral”. “A dia d’avui, el fet de ser gitano suposa un desavantatge en pilars fonamentals com són l’educació i la formació”, diu Jiménez. Segons ell, aquesta segregació impedeix als i les joves rebre més formació de la que voldrien, la qual “els permetria lluitar amb més força contra aquestes desigualtats”. Considera que aquesta aspiració esdevé impossible en centres educatius on té lloc aquesta “discriminació” vers els gitanos. Malgrat tot, el col·lectiu es mostra satisfet pel fet que prosperés la moció presentada per la plataforma el passat 11 de juny, quan el col·lectiu va presentar més de 600 signatures a l’OMAC i va demanar una placa commemorativa en record a les víctimes del genocida del poble gitano en algun lloc emblemàtic de Lleida.

Per la seva part, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, remarca que es tracta d’un acte de memòria històrica i que la ciutat “avança amb la lluita dels col·lectius en termes d’igualtat”. Dies enrere, Larrosa es va reunir amb la plataforma 8 d’Abril per tal de transmetre’ls el compromís, tant seu com de la Paeria, en aquesta lluita i per enfocar-la a diversos eixos com el de l’educació i d’accés a l’habitatge i a l’ocupació. “Aquesta és la ciutat del diàleg i el consens, i hem de facilitar al màxim les eines necessàries pel desenvolupament personal, professional i familiar” d’aquest i altres col·lectius, diu el paer en cap.

Finalment, Larrosa afirma que el decret de canvi al nomenclàtor del carrer Marquès de la Ensenada ja ha estat signat i que aquest passarà a dir-se carrer de la Marinada. Aquesta modificació ha estat consensuada amb els veïns i veïnes de Llívia i properament es procedirà a substituir la placa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

“Scape room”, tallers de ball i manga

Notícia següent

Larrosa i Reñé es reuneixen per potenciar la col·laboració entre la Paeria i la Diputació de Lleida

Notícies relacionades