Lleida dona suport a projectes de desenvolupament al Sàhara i a Bolívia

El tinent d’alcalde Joan Gómez ha signat avui els convenis de col·laboració amb les entitats Sàhara Ponent i Banc de Recursos per fer possible el treball amb aquestes comunitats

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, ha signat avui els convenis de col·laboració directa amb les entitats Amics del Sàhara de les Terres de Ponent i la Fundació Banc de Recursos, per tal de promoure els projectes que aquestes ONG duen a terme als camps de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria) i a la regió boliviana de Cochabamba. Tots dos sumen una aportació de 19.000 euros. Per part de Sàhara Ponent, ha signat l’acord el seu president, Roger Seró, mentre que per part del Banc de Recursos ho ha fet la seva directora, Rosaura Serentill.

L’Ajuntament de Lleida té entre els seus objectius la cooperació amb els pobles i col·lectius empobrits econòmica i socialment, sent un dels camps d’acció la cooperació directa de municipi a municipi per promoure el seu paper com a motors del desenvolupament.

El conveni amb Sàhara Ponent té una dotació de 12.000 euros i està especialment dirigit a executar el projecte “Cicles formatius a Terreny”. Es tracta d’un pla de formació i sensibilització per a la solidaritat dirigit a alumnes i professors de les institucions educatives de la ciutat que inclou formació a Lleida i sobre el terreny, entorn de la cooperació internacional, la solidaritat i en especial la situació de la població refugiada. L’experiència inclou la vivència d’un viatge als campaments de persones refugiades sahrauís a Tindouf, Algèria. El treball de sensibilització es desenvolupa totalment en coordinació amb el Govern del Front Polisari.

L’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent té entre els seus objectius la cooperació amb la població sahrauí exiliada a Tindouf, als Campaments de Refugiats Sahrauís, i el suport polític per tal de contribuir a una solució justa al conflicte. També actua coordinant les diferents iniciatives ciutadanes de suport al poble sahrauí, organitzant grups de treball en diferents matèries i campanyes de sensibilització ciutadana.

En quant al Conveni amb Banc de Recursos i CEDESCO, el seu contrapart a Bolívia, té una dotació de 7.000 euros i té com a finalitat el suport a l’enfortiment de l’eficiència i transparència de les administracions municipals de municipis rurals en el departament de Cochabamba a Bolívia. Per aconseguir-ho es treballarà en tres àmbits:

• El reforç de capacitats i lideratge de les dones de les comunitats camperoles de la regió per a la seva incorporació als ens públics territorials

• La transferència de coneixements en el marc de l’intercanvi de tècnics municipals (en el marc d’aquest conveni aquest any el Secretari General de l’Ajuntament de Lleida, Jesús Gutiérrez, ha viatjat a Bolívia per oferir capacitacions a personal polític i tècnic municipal i alumnat universitari en matèries com l’organització municipal i la gestió dels serveis públics municipals, el finançament municipal i la participació ciutadana).

• El desenvolupament d’accions que promoguin projectes productius en benefici de les comunitats camperoles de la regió.

La Fundació Banc de Recursos és una institució independent i sense ànim de lucre que té entre els seus objectius el suport a les institucions de formació tècnica i municipalista dels països del Sud en els quals porta a terme projectes de cooperació. Bolívia figura com un país preferencial en el pla estratègic de desenvolupament. El Centre de Desenvolupament Comunal i Municipal (CEDESCO) és una institució independent l’objectiu de la qual és donar suport a la millora de l’eficiència i de la transparència de la gestió municipal en els municipis rurals de Bolívia, mitjançant la formació tècnica i humana, gratuïta, de persones camperols d’ambdós sexes en el camp del municipalisme.