Lleida dedica el seu Festival Internacional de Poesia a Manuel de Pedrolo i Maria-Mercè Marçal

El paer en cap, Àngel Ros, ha presidit la presentació de la segona edició del festival, que tindrà lloc del 20 al 23 de novembre. Ros ha indicat que a Lleida el mes de maig és de la cultura popular i el mes de novembre, el de la literatura, amb el Festival Internacional de Poesia i els Premis Vallverdú i Màrius Torres"

El Festival Internacional de Poesia de Lleida dedicarà la seva segona edició a Manuel de Pedrolo i a Maria-Mercè Marçal. El paer en cap, Àngel Ros, ha presentat l’esdeveniment, que tindrà lloc del 20 al 23 de novembre, convertint aquest mes en “el mes més literari” a la ciutat, com ha remarcat l’alcalde. El certamen poètic, recuperat l’any passat i que agafa el fil del Mahalta i Destí Poesia, anirà precedit la setmana anterior pel lliurament dels Premis Literaris Josep Vallverdú i Màrius Torres que homenatjaran Jordi Pàmias, recentment guardonat amb el Premi Nacional de Cultura i qui té la Medalla de la Paeria al Mèrit Cultural.

El certamen se suma a l’Any Pedrolo, de qui es commemora el centenari del seu naixement. Així, la tinent d’alcalde Montse Parra ha indicat que la producció de la Paeria “Dir Pedrolo”, del 2016 amb motiu dels 25 anys de la mort de l’autor, es representarà al Teatre Municipal de l’Escorxador per a un miler d’alumnes. Parra ha posat en relleu la col·laboració institucional per tirar endavant l’esdeveniment, dedicat a la poesia i als poetes.

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol, ha incidit en les figures a les quals es dedica el certamen i en la unió de les institucions per fer-lo possible. També ha comentat que el festival té una prèvia el dia 19 de novembre, amb Marçal /Abelló. Igualment, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, ha reivindicat la centralitat poètica i les dimensions social i cívica de la poesia, com a element de coneixement i de transmissió.

Els comissaris del festival, Àngels Gregori i Anton Not, s’han encarregat d’avançar les activitats que conformen el programa, que s’està acabant de configurar. Gregori i Not han assenyalat que el festival pretén posar en valor i ser l’altaveu del a poesia local lleidatana i universal, així com també portar a Lleida grans veus de la poesia internacional. La voluntat, ha explicat Gregori, és “fer de lleida al novembre la capital de la poesia” i “posicionar-la dins el gran circuit de la poesia”, juntament amb Barcelona, Manresa i Sant Cugat. Han afegit que l’esdeveniment ha de ser el motor per exportar potencial poètic de Lleida i per situar-lo al mapa poètic del territori.

Entre altres activitats previstes, girant entorn a Pedrolo (centenari del seu naixement) i Marçal (20 anys de la seva mort), han apuntat:

-La inauguració a càrrec de parlaments de les dues comissàries de l’any Pedrolo, Anna Maria Villalonga i Lluïsa Julià, i lectura de textos de l’actriu Mercè Sampietro i l’escriptor Josep Vallverdú amb l’acompanyament musical d’Eduard Iniesta.

-La intenció de fer una Taula rodona amb periodistes culturals sobre l’estat de la qüestió sobre festivals literaris arreu de l’àmbit lingüístic i la seva repercussió a la premsa, remarcant la implicació amb el Festival de Lleida.

-Les Jornades Marçalianes, destinat a un públic més acadèmic, amb especialistes de diferents universitats del país i amb interacció directa amb el Festival de Poesia de Lleida.

-Algunes de les activitats escolars són “Dir Pedrolo” i la participació als centres educatius de poetes, com Amat Baró o J.M. Sala-Valldaura.

-L’acte “Metoo”, amb la presència del cantant asturià Rodrigo Cuevas per de donar un contingut teòric en un dels seus actes, més enllà de l’estricta lectura de poemes, amb propostes més reivindicatives. També hi haurà l’especialista amb llenguatge no sexista Teresa Meana i poetes com Mireia Calafell i María-Eloy García.

-Enguany, el “Combat poètic” es retrà entre Pere Gimferrer i Josep Pedrals.

-Al novembre se celebra el Dia Internacional de l’Escriptor Perseguit. Com Palma de Mallorca, València o Barcelona, hi ha la voluntat de commemorar-ho amb diferents accions.

-Pere Rovira i Emilia Rovira estrenaran espectacle en el marc del festival.

-La Nit del Festival comptarà amb set poetes d’àmbit internacional i de reconeguda trajectòria, amb la direcció artística de Xavi Lloses i Àlex Pallí. Ja hi ha confirmada l’assistència d’Erri de Luca.

-Tindran espai poetes del territori com Jordi Pàmias, Meritxell Nus, Àngels Marzo, etc.

La Paeria impulsa el festival amb l’IEI, la Diputació de Lleida, la Institució de les Lletres Catalanes i la Generalitat de Catalunya.