L’Escola de Magraners inaugura la remodelació del pati escolar

La proposta de millora d’aquest espai va ser elaborada pels propis nens i nenes del centre educatiu. Es tracta d’un pla pilot que l’Ajuntament de Lleida vol exportar en un futur a altres centres

0
204
Imatge de l'escola
Circ Raluy Legacy 728×90

L’Escola de Magraners ha celebrat avui amb una festa la remodelació del seu pati, que ha permès la transformació de diversos espais àrids i secs en una gran zona enjardinada, una àgora que permet fer classes a l’aire lliure i una laberint de boix amb múltiples possibilitats lúdiques per als infants del centre educatiu.

El projecte de millora del pati sorgeix dels mateixos alumnes de l’escola, que van pensar diverses propostes per millorar aquest espai i les van plasmar en dibuixos, quan l’Ajuntament de Lleida va tenir la iniciativa de remodelar aquests espais. Finalment es va fer un refós amb totes les idees i es va elaborar una proposta, la qual ha guiat la remodelació final.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, s’ha congratulat per aquest projecte, que és un pla pilot que es vol estendre a altres escoles de la ciutat, perquè siguin els mateixos alumnes qui determinin el procés de transformació d’aquests espais a l’aire lliure que han de permetre activitats pedagògiques i d’oci, típiques del pati d’una escola.

L’alcalde també ha posat en valor la iniciativa i ha dit que “així és com s’han de fer els projectes, amb la participació i implicació directa de la ciutadania, en aquest cas dels alumnes, que han dissenyat el seu pati i des de l’Ajuntament els hem ajudat a fer que sigui possible”. Finalment, el paer en cap ha agraït tots els presents la seva implicació perquè és una forma de compromís amb el barri i, també, amb la ciutat. “Una ciutat compromesa és una ciutat amb futur”, ha conclòs Larrosa.

El projecte de reforma del pati de l’Escola de Magraners ha resolt l’espai que rodeja el centre, que és àrid i sec, la qual cosa feia que els mesos de primavera i tardor fossin molt calorosos. En estar totalment descobert no oferia interès ni possibilitats vers als jocs infantils dels propis alumnes.

Aquestes circumstàncies, així com la voluntat de la Paeria d’incrementar el verd urbà amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental de la ciutat i disminuir les emissions de C02, han permès afrontar aquest projecte basat en la plantació d’arbrat entès com un espai de natura i també com a instrument de joc.

La zona sud-est del pati, amb limita amb la pista esportiva, s’ha convertit en un bosc d’arbres de fulla perenne, que garanteix una frontera vegetal amb l’àmbit exterior de caràcter permanent. Més a prop de l’edifici, s’ha creat una àgora amb bancs fets in situ amb pedra reciclada de gran format, disposats de forma semicircular cap a la façana est de l’edifici, on es col·locarà una pissarra a la paret per poder impartir classes a l’exterior. En aquest àmbit, els arbres són caducifolis, per poder gaudir del sol a l’hivern.

També s’ha ordenat l’accés principal de l’escola pel carrer Vila-Rodona amb la plantació d’arbres alts en forma de quadrícula, que actuen com a connexió dels edificis existents. Per donar un ús lúdic en aquest àmbit, s’ha utilitzat la idea dels alumnes de crear un laberint. Seguint aquest criteri, s’ha dibuixat una plantació contínua de boix que genera diferents espais, on hi haurà jocs infantils, i que permetrà subdividir àrees, segons activitats, edats de nens o altres conceptes.

FER UN COMENTARI