Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

L’Arxiu Municipal i el Museu de l’Aigua fan un recorregut històric a través dels documents relacionats amb la Canadiense

Avatar photo

Ambdós equipaments municipals protagonitzen una col·laboració conjunta amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius

L’Arxiu Municipal de Lleida, en col·laboració amb el Museu de l’Aigua, han celebrat aquest matí el Dia Internacional dels Arxius amb l’exposició dels documents conservats sobre la Canadiense, empresa constructora del Canal de Seròs, i la conferència de Marc Sans, en la qual s’ha posat de manifest com aquesta infraestructura ha transformat les relacions entre Lleida i el riu des de la seva creació.

La tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, ha presentat l’acte manifestat que la celebració d’aquesta diada permet divulgar els elements patrimonials conservats en l’Arxiu Municipal i posar en valor la important tasca dels arxivers, que els vetllen i conserven.

Parra, que ha estat acompanyada pels regidors Joan Queralt i Marta Gispert, ha recordat que en anteriors ocasions el Dia Internacional s’havia dedicat a difondre documents històrics sobre el Museu Morera i la Casa dels Gegants. “Enguany, en dedicar-ho al Museu de l’Aigua, ens permet assenyalar la importància que l’aigua ha tingut històricament en el desenvolupament de la ciutat”, ha dit.

La directora de l’Arxiu, Elena González, ha intervingut per remarcar la importància de donar difusió als documents que es conserven en els arxius, ja que “són fonts primàries d’informació, amb què podem reconstruir la història. En aquest cas, la història de tot aquest procés de construcció del Canal de Seròs, l’arribada de l’enllumenat a la ciutat, etcètera”, ha dit.

González s’ha congratulat pel fet que fa tres anys que el Museu i altres equipaments culturals municipals col·laboren d’una manera transversal el Dia Internacional dels Arxius, i ha posat sobre la taula la necessitat d’aprofundir en una major difusió de la tasca que fan tots ells, moltes vegades desconeguda.

Per la seva part, el director del Museu de l’Aigua, Marc Sans, ha explicat que mercès a aquest equipament s’havia aconseguit generar un patrimoni excepcional en una sola ciutat. “A Lleida tenim un dipòsit de distribució d’aigua potable del segle XVIII, únic a Espanya, amb un sistema modern i pioner per l’època que es va construir. Tenim dos grans pous de gel, al turó de la Seu Vella, que a més estant junts, la qual cosa també és singular. Per altra part, en un futur, cal confiar la total recuperació dels molins de Sant Anastasi i de Cervià, que permetran explicar i configurar tot el sistema de regadiu de l’Horta de Lleida. I, per finalitzar, tenim el Canal de Seròs com a exemple de patrimoni hidràulic”.

Sans ha centrat la seva xerrada sobre diferents documents històrics de la Canadiense i la construcció del Canal de Serós, que s’han exposat a l’Arxiu Municipal, per afirmar que des de llavors “aquesta ha estat una obra que ha transformat les relacions entre Lleida i el riu”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PSC completarà el govern tripartit d’Altafulla

Notícia següent

Pere Segura tanca un acord de govern amb el PSC

Notícies relacionades