La UGT reclama a la Paeria que aturi els ERTO presentats a Autobusos de Lleida i Eysa

Imatge de la façana del Palau de la Paeria de Lleida. ACN
La UGT de les Terres de Lleida ha reclamat a l’Ajuntament de Lleida que aturi els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) presentats a les empreses Moventis-Autobusos de Lleida i Eysa. El sindicat recorda a la Paeria que les empreses concessionàries de serveis públics “no poden presentar ERTO” i, per això, la UGT ha posat aquesta situació en coneixement de l’Autoritat Laboral i de les respectives empreses, sol·licitant la retirada “immediata” dels expedients, al considerar-los “il·legals”. En el cas d’Autobusos de Lleida, l’ERTO afecta els 125 treballadors, que es veuen obligats a fer rotacions en els torns de treball davant la baixada del 30% de l’activitat. Pel que fa a Eysa, l’ERTO afecta els controladors de la zona blava.
La reclamació presentada per la UGT-Terres de Lleida sobre Moventis-Autobusos de Lleida argumenta que l’ERTO “està més encaminat a aconseguir un estalvi del servei públic mitjançant la suspensió parcial del contracte, que a verificar i quantificar les possibles necessitats econòmiques del servei”. En el cas d’Eysa, l’ERTO presentat aquest mateix dilluns afecta a tots els treballadors que s’encarreguen de controlar la zona blava, ja que l’empresa segueix prestant els serveis de dipòsit de vehicles i de grua, segons han explicat des de la UGT.
Cal recordar que l’Ajuntament de Lleida va acordar reduir temporalment el servei municipal d’autobusos i suspendre la zona blava arran de les mesures establertes pel decret d’estat d’alarma per l’emergència del coronavirus.
Des de la UGT assenyalen el Decret Llei 07/2020 del 17 de març aprovat pel Govern estableix el “manteniment dels llocs de treball afectats: la suspensió de l’execució dels contractes per aplicació d’aquest Decret Llei en cap cas es podrà considerar un motiu per a l’aplicació d’expedients de regulació d’ocupació”. Tot i que aquest article no entra en vigor fins el 25 de març, el sindicat considera que l’objectiu de la norma és “salvaguardar els llocs de treball i garantir que els serveis essencials tinguin la disponibilitat necessària en cada moment per garantir que es presten amb total seguretat per a usuaris i persones treballadores, segons les recomanacions de les autoritats sanitàries respecte al coronavirus”.
En aquest sentit, la UGT de Terres de Lleida reclama a la Paeria que es modifiqui o es deixi sense efecte el Decret de l’Alcalde del 19 de març sobre el servei de transport de viatgers i també exigeix “responsabilitat social i un esforç” a les administracions públiques per mantenir els llocs de treball. En aquest sentit, el sindicat considera que “les administracions públiques tenen l’obligació de donar exemple a la societat en aquestes circumstàncies tan difícils i considera inapropiada l’actuació de l’Ajuntament”. Per això, el sindicat exigeix “responsabilitat i coherència amb tot allò que es defensa en les propagandes electorals i després no es compleix”.
Així mateix, la UGT de les Terres de Lleida reclama a l’Ajuntament de Lleida un decret com el que s’ha redactat en altres consistoris catalans, “en el qual es protegeixi la classe treballadora i es doni suport a les empreses amb licitació, tal com especifica el Decret Llei de la Generalitat”.