La UdL i Eurecat col·laboren per impulsar l’ús de la tecnologia a les empreses agroalimentàries

A través del reforç d'un laboratori industrial per innovar sobre maquinària agrícola i de la creació de la plataforma Agritech Big Data per gestionar macrodades del sector

La Universitat de Lleida (UdL) i el centre tecnològic Eurecat impulsaran l’ús de la tecnologia més innovadora a les empreses agroalimentàries amb l’objectiu d’augmentar la rendibilitat de les explotacions i la productivitat del sector. L’acord de col·laboració que han signat aquest dijous les dues institucions té dos eixos fonamentals: per una una banda, reforçar un laboratori industrial de maquinària agrícola destinat a millorar la monitorització i l’automatització dels processos productius i l’agricultura de precisió i, per altra, la creació de la plataforma AgriTech Big Data, a través de la qual es farà la gestió de macrodades del sector que permetin a empresaris i agricultors disposar de la informació més detallada possible per poder prendre les millors decisions pel seu negoci.

El centre tecnològic Eurecat és una fundació privada sense ànim de lucre que té com a principal objectiu facilitar la innovació a les empreses. Des del 2011 ja tenien una unitat tecnològica al Parc Tecnològic de Gardeny de Lleida amb 12 persones, però el conveni signat aquest dijous -amb una vigència de tres anys- suposa una ampliació de la seva dimensió i activitats.

La col·laboració que s’ha formalitzat ha de suposar un pas endavant “fonamental i estratègic” cap a una “nova revolució tecnològica en el sector agroalimentari”, el que es coneix com a “agricultura 4.0”, segons ha destacat el rector de la UdL, Roberto Fernández, acompanyat del president d’Eurecat, Xavier Torra, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. Tots tres han fet una crida a les empreses del territori perquè aprofitin les oportunitats que el centre tecnològic els oferirà per incorporar la tecnologia i el coneixement als seus processos productius.

El vicerector de Política Científica i Tecnològica de la UdL, Albert Sorribas, ha destacat que la incorporació del Big Data permetrà al sector “prendre decisions ben informats” a través de la gestió de dades per tal d millorar la competitivitat de les empreses. També ha remarcat que, a través d’Eurecat, la UdL tindrà més facilitats per trobar socis i finançament europeu per a projectes vinculats a l’agricultura tecnològica.