La Paeria té a punt el Pla Iglú per a la davallada de les temperatures

L’Ajuntament de Lleida té a punt el Pla Iglú davant qualsevol previsió de la davallada de temperatures nocturnes i la possible inestabilitat a la ciutat. El Pla Iglú té com a objectius la prevenció de les conseqüències que el fred pugui tenir en la població més vulnerable, oferir els recursos necessaris per a cada situació de necessitat i generar mecanismes d’adhesió a plans de treball socioeducatiu que permetin la sortida de la situació de sensellarisme. En els darrers dies de fred l’àrea municipal d’Inclusió Social ha atès 70 persones sense llar que han sol·licitat l’allotjament, que han estat valorades i derivades a l’allotjament hivernal d’urgència gestionat per la Fundació Jericó.

La Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones ha iniciat l’allotjament hivernal d’urgència, que funciona de manera paral·lela al Pla Iglú. Protecció Civil de la Paeria coordina aquest pla, que està organitzat amb la regidoria de Serveis Socials i la Guàrdia Urbana i hi col·laboren els Mossos d’Esquadra i Creu Roja Lleida.

La Paeria ofereix atenció social tot el dia, de dilluns a diumenge: al matí el servei “La Saleta de la Panera” i durant la tarda el centre de dia de la Fundació Jericó, ubicat al carrer de la Tallada. L’objectiu d’aquesta atenció socioeducativa és assegurar la màxima dignitat per a les persones que ho necessiten i aplicant polítiques d’acompanyament i d’inserció. El servei de La Saleta té una mitjana d’ús d’unes 80 persones al dia.

El projecte inclou, entre altres, el menjador social, el servei de bugaderia o el servei d’allotjament de baixa exigència, l’Espai Iglú o espai d’hivern alternatiu.

El Pla Iglú s’activa quan la temperatura es preveu per sota dels 2 graus durant la nit o bé quan les condicions climàtiques són adverses i poden representar risc per la salut de les persones. Aquest projecte consta de dues actuacions coordinades que són l’allotjament hivernal d’urgència i la recerca activa de persones que dormen al carrer.

L’allotjament hivernal d’urgència, gestionat per la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, permet a les persones sense llar disposar d’un espai on pernoctar i cobrir les necessitats bàsiques. Els criteris d’accés a l’allotjament són la residència continua a Lleida els darrers mesos, no disposar d’ingressos econòmics per cobrir les despeses d’allotjament de forma autònoma, i/o tenir altres indicadors de vulnerabilitat com problemes de salut, factors de gènere (dones) o d’edat (persones molt joves o majors de 65 anys) , entre altres.

D’altra banda, quan les temperatures són adverses, la Guàrdia Urbana, amb la col·laboració dels Mossos, inicia la recerca de persones que pernocten al carrer i informa de la possibilitat d’allotjar-se. Tot i la tasca dels cossos policials és important la col·laboració ciutadana. Si les temperatures baixen molt i hom veu algú que dorm al ras és important trucar la Guàrdia Urbana perquè siguin atesos. Paral·lelament, la Paeria també duu a terme el Pla d’emergència de gelades i nevades que es desenvolupa en la previsió de mesures a aplicar en cas d’una nevada forta o gelada que suposin un risc per als desplaçaments i mobilitat de les persones a la ciutat i terme municipal.

La durada del Pla Iglú es preveu habitualment fins al mes d’abril, sempre i quan no es perllongui la temperatura hivernal. Així doncs, les dates d’inici i finalització són orientatives i estan determinades per l’arribada i permanència del fred.

Pla Iglú 2017/18

En el passat Pla Iglú 689 persones van ser ateses a l’allotjament hivernal d’urgència (de novembre a març) i 7 persones més a l’Espai Zero. Aquest espai va ser estrenat l’hivern passat com a projecte pilot i ha tingut una valoració positiva, sense que s’hagués produït cap incident. Tres dels usuaris han acceptat el seguiment per part dels professionals d’inclusió i ser allotjats a la Fundació Jericó.