Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

La Paeria recupera el Dia sense cotxes

Avatar photo

El primer tinent d’alcalde, Toni Postius, i el regidor de Mobilitat, Joan Ramon Castro, han presentat avui la Setmana Europea de la Mobilitat, que també inclou altres actes de conscienciació com el Parking Day 2019, per donar un altre ús durant un dia a espais d’aparcament de la ciutat

L’Ajuntament de Lleida celebra la Setmana Europea de la Mobilitat des d’avui fins al pròxim diumenge, amb un programa farcit d’actes destinats a millorar la conscienciació ciutadana sobre la necessitat d’apostar per una mobilitat més sostenible, que redueixi l’ús del vehicle privat.

El regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, ha fet èmfasi en la necessitat de promoure els mitjans de transport sostenibles, evitant el cotxe sempre que sigui possible, perquè comporta congestió viària i problemes de salut derivats de la contaminació, a més de ser el principal factor que contribueix al canvi climàtic.

Castro, que ha estat acompanyat pel primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha destacat la ferma aposta que el govern municipal fa enguany per aquesta activitat, amb dos plats forts com són la recuperació del Dia sense cotxes, que tindrà lloc diumenge dia 22, i de la celebració, per primera vegada a Lleida, del Parking Day, el dissabte 21.

“El dia 22 serà el de més impacte, ja que recuperem l’activitat del Dia sense cotxes, feta per donar protagonismes als vianants i als mitjans de transport sostenibles. Dins de l’espai que ara és per a vehicles de combustió s’hi faran activitats culturals, esportives, comercials i d’hostaleria, i l’ocupació d’aquests carrers serà la més àmplia que fet mai a Lleida”, ha assenyalat Castro. La distribució dels carrers que es tallaran al trànsit (vegeu plànol adjunt) dona protagonisme també als barris de fora del centre, per fer-los partícips d’aquesta activitat, ha afegit, i ha agraït la tasca de la Guàrdia Urbana per fer-ho possible.

Pel que fa al Parking Day, una iniciativa nascuda als Estats Units que ja fa anys que es celebra en altres ciutats com Barcelona, el regidor ha afirmat que la Paeria ha volgut “donar la iniciativa a totes les entitats i comerços, perquè siguin ells qui voluntàriament ofereixes les seves ganes de fer coses dins d’aquests espais”. “Ha tingut molt bona acollida i estem segurs que serà un èxit”, ha afirmat el regidor.

Per la seva part, Postius ha agraït a totes les entitats i persones que s’han involucrat en aquesta Setmana de la Mobilitat, així com la implicació dels tècnics municipals i de la Guàrdia Urbana, i també de la ciutadania. “Comportarà inconvenients, és evident, però demanem paciència. Aquesta activitat ens ha de servir a tots per sensibilitzar-nos que una mobilitat diferent a nivell de ciutat és possible. El model que volem implementar passa per pacificar el trànsit, que el transport públic tingui més usuaris i trobar el punt de convivència amb els diferents mitjans de transport. És una aposta ferma i decidida del govern, però volem que sigui consensuada, amb sintonia de totes les parts implicades”, ha declarat.

Programa de la Setmana Europea de la Mobilitat

Els actes previstos són els següents:

Dimarts 17 i dimecres 18 – La Paeria impulsa, d’acord amb el Vicerectorat d’Estudiants de la UdL, una enquesta sobre mobilitat als campus universitaris, per tal de conèixer com és la mobilitat dels estudiants i promoure els desplaçaments sostenibles. Els enquestadors són alumnes de cicles formatius d’Educació Ambiental.

Dijous 19 –L’escola Ciutat Jardí acollirà les activitats de promoció de la mobilitat escolar segura, que es duran a terme al carrer, davant del centre, i que inclouen una enquesta sobre mobilitat a l’alumnat i el muntatge d’un macromural amb la representació gràfica sobre el seu ús dels mitjans de transport. També s’aprofitarà per fer sonometries, per mesurar el soroll dels vehicles al voltant del centre, comparant el soroll en un carrer pacificat i un amb vehicles.

Divendres 20 –Presentació d’una nova edició de la Campanya “Puja a l’autobús” per difondre l’ús del transport públic entre els infants. També s’oferiran dades sobre l’evolució del transport de viatgers i del servei de Transport a demanda a l’Horta.

Dissabte 21 – Parking Day. Es buidaran espais d’estacionament en carrers de diferents barris que seran ocupats per establiments comercials, entitats i associacions per fer-hi activitats. La iniciativa té com a objectiu reivindicar que l’espai que deixen lliure els vehicles pot tenir molts altres usos cívics i socials.

La major part d’activitats es concentraran a la Zona Alta, on una quinzena de botigues sortiran al carrer i hi haurà activitats musicals, però també hi haurà espais de difusió per a entitats a diferents barris, la instal·lació d’un taulell d’escacs gegant al Clot i una pista de ball de swing a l’aparcament del Rectorat, entre altres iniciatives. Davant de la Paeria també hi haurà un espai informatiu sobre el Parking Day.

Diumenge 22 –Lleida recupera l’activitat del Dia sense cotxes, destinada a donar el protagonisme per un dia als mitjans més sostenibles de transport i a les activitats culturals, esportives, comercials i d’hostaleria, que per un dia recuperaran espais que habitualment ocupen els vehicles.

Tindrà lloc als carrers: Rambla Ferran, avinguda Blondel, Rambla d’Aragó, Balmes, Prat de la Riba, Corregidor Escofet, Doctora Castells, Hostal de la Bordeta i Ignasi Bastús. Entre les 18.30 i les 19.00 hores s’anirà reobrint progressivament el pas de vehicles en tots els carrers afectats.

La intenció de la jornada és omplir aquests carrers d’activitats per conscienciar de la necessitat d’una mobilitat més sostenible. Algunes de les activitats que tindran lloc seran les següents:

• La instal·lació d’un circuit a Rovira Roure perquè qui vulgui pugui provar patinets elèctrics i informar-se sobre aquest mitjà de transport

• Circuit per a vehicles elèctrics infantils al carrer Balmes. Es sortejarà un patinet elèctric entre les persones interessades

• Un autocar històric a Prat de la Riba on es faran xerrades sobre vehicles de mobilitat personal i les ordenances municipals

• Activitats esportives i d’oci a la rambla de Balàfia com ara bitlles, zumba, escacs, volei i un vermut al carrer

• Actuació musical al carrer a la plaça Espanya

• Vermut amb DJs a Doctora Castells

• Mercadet al carrer dels comerciants de la Bordeta i activitats de cultura popular com batukada, grallers, twirling i capgrossos al carrer Hostal

A més, diumenge prendrà el carrer una Pedalada popular amb sortida i arribada a la Rambla Ferran, on també hi haurà activitats al carrer com ara animació, zumba, jocs d’educació viària i servei gratuït de reparació de bicicletes. Comptarà amb el següent recorregut circular de 6 kilòmetres:

Rambla Ferran- Príncep de Viana- Prat de la Riba- Balmes-Rambla d’Aragó- avinguda de Catalunya- Pont de la Universitat- avinguda de l’Estudi General- Doctora Castells- avinguda d’Alacant- Camí de Picos- Victoriano Muñoz- Princep de Viana- Rambla Ferran.

De 9.30 a 10.30 hi haurà la recollida de matrícules, amb obsequi pels 400 primers, i a les 11.00 hores, la sortida. A l’arribada de la Pedalada s’oferirà un avituallament a tots els participants.

Com a activitats posteriors, però que també formen part de les iniciatives d’impuls de la Mobilitat Sostenible en aquestes dates tenim també:

Divendres 4 d’octubre – Cursa de mitjans de transport. Alumnes de centres de Secundària de Lleida aniran des del seu institut fins a la plaça Sant Joan a peu, en bicicleta, en autobús i en cotxe, per comparar després el temps emprat i el cost econòmic i ambiental de cada desplaçament.

Dissabte 5 d’octubre – II Fira de la Mobilitat Elèctrica, a l’esplanada de la Llotja per difondre els avantatges dels vehicles elèctric i facilitar informació a la ciutadania. Durant tot el matí, els principals concessionaris mostraran els seus cotxes, bicicletes i patinets elèctrics, amb possibilitat de provar-los allà mateix. També es realitzarà la segona trobada d’usuaris de cotxe elèctrics, que farà una ruta conjunta fins a la Seu Vella i tornada a la Llotja. Un cop acabada la ruta s’exposaran els cotxes a la fira perquè els propietaris puguin atendre les consultes dels interessats. La Fira es complementarà amb dues xerrades: “Tot el que necessites saber abans de comprar-te un cotxe elèctric” i “Instal·lació de punts de recàrrega en comunitats de veïns”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els pressupostos participatius de Calafell tripliquen el nombre propostes presentades de l’any passat

Notícia següent

El PSC presenta una moció per la regulació de les façanes dels edificis municipals

Notícies relacionades