La Paeria inicia la plantació d’una cinquantena d’arbres als centres educatius

Sergi Talamonte: “Aconseguir una ciutat més verda és un dels nostres objectius irrenunciables, pels avantatges que comporta en reducció de la contaminació de l’aire, la lluita contra el canvi climàtic i per un major confort als carrers”

Imatge de la plantació dels arbres en un centre educatiu de Lleida. CEDIDA

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat avui la plantació de prop d’una cinquantena d’arbres en els diferentes patis dels centres educatius de la ciutat, entre ells l’Escola Països Catalans, l’escola bressol municipal de La Mitjana, l’Escola de Pardinyes o l’Institut Escola Torre Queralt, entre altres.

El tercer tinent d’alcalde i regidor de transició ecològica, Sergi Talamonte, acompanyat de la regidora Marta Gispert, han compartit amb els infants de l’escola Països Catalans la primera de les plantacions. “Gràcies als nous arbres, hem aconseguit canviar la fesomia del pati de l’escola, que ha passat a ser un petit bosc amb ombra”, ha destacat Talamonte.

Sergi Talamonte ha destacat la importància de la plantació i millora del verd urbà, una de les prioritats de la regidoria i de tot el govern municipal en aquest mandat. “Aconseguir una ciutat més verda és un dels nostres objectius irrenunciables, pels avantatges que comporta en reducció de la contaminació de l’aire, la lluita contra el canvi climàtic i per un major confort als carrers”, ha assenyalat.

La intenció de la regidoria de Transició Ecològica és potenciar també el valor social de les plantacions de manera que, sempre que sigui possible, s’aniran fent amb els col·lectius i les escoles de la zona, que podran així contribuir directament a la plantació dels arbres i la millora del barri generant vincles entre les persones i amb l’entorn més proper.

La participació dels centres educatius amb les plantacions de la ciutat es coordinen des de l’Agenda 21 Escolar de Lleida. Aquest programa d’educació i sensibilització ambiental té com a objectiu difondre els valors ambientals relacionant amb les diferent plantacions que es duen a terme dins del municipi. La participació dels centre educatiu és fonamental per fomentar el vincle dels estudiants amb la ciutat i al seu medi natural.

Cal destacar que l’Ajuntament de Lleida plantarà aquest hivern prop de 900 arbres i 1.200 plantes arbustives arreu de la ciutat. La distribució del nou arbrat, que conclourà a finals de març, prioritza els carrers i altres espais que n’estaven mancats, així com els patis de centres educatius i altres espais verds.

Les plantacions ja s’han iniciat i s’aniran duent a terme durant les pròximes setmanes, amb la previsió d’acabar-les abans de finals de març.

La disponibilitat d’un arbrat abundant i de qualitat a la ciutat comporta un seguit de beneficis ambientals i de confort urbà:

• Els arbres milloren la qualitat de l’aire que respirem, perquè retenen partícules en suspensió

• Contribueixen a la fixació del CO₂ atmosfèric, clau en la lluita contra l’escalfament global

• Ajuden a regular la temperatura de la ciutat i crear refugis climàtics, perquè eviten la insolació i l’augment de temperatura del paviment a l’estiu i incrementen la humitat ambiental amb l’evapotranspiració

• Fan més confortables els carrers, amb ombres a l’estiu, color i paisatge agradable

• Contribueixen a l’augment de la biodiversitat urbana, per la seva presència i perquè donen refugi i aliment a ocells i insectes

• Donen benestar físic i emocional i contribueixen a la millor salut i qualitat de vida de les persones