Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Paeria de Lleida aprova el pressupost per al 2020 amb els vots dels tres grups que integren el govern municipal

Els comptes ascendeixen a 164,3 MEUR, un 2,7% menys que els actuals, i preveuen destinar 5,1 MEUR a inversions

Imatge d’alguns regidors de l’Ajuntament de Lleida, durant el ple de pressupostos. CEDIDA
El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat el pressupost per al 2020, amb els vots favorables de les tres formacions que integren el govern municipal. Des d’ERC, JxCat Lleida i el Comú han defensat que es tracta d’un pressupost de “contenció”, tenint en compte el deute municipal, i “realista”, pel que fa a la previsió d’ingressos i despeses . El PSC, Cs i PP han rebutjat els comptes i els qualificat de “poc ambiciosos i mancats de visió de ciutat” i han criticat la caiguda de la partida d’inversions. El pressupost ascendeix a 164,3 milions d’euros, un 2,7% menys que l’actual (168,7 milions), i preveu destinar 5,1 milions d’euros a inversions, respecte als 13,1 milions pressupostats el 2019. Destaca l’aposta pel microurbanisme i l’aportació d’1,2 milions per a la construcció de l’escola de Pinyana, partida que ha rebut les crítiques de l’oposició en considerar que suposa “condonar deute a la Generalitat”. El pressupost ascendeix a un import total de 164.333.353,60 euros i “adapta les despeses als ingressos reals de l’Ajuntament i no infla les previsions”, segons ha dit la sisena tinenta d’alcalde i regidora d’Hisenda, Montse Pifarré (ERC). Així mateix, ha justificat l’aposta per la “contenció” de la despesa per fer front a la situació financera i al deute municipal de 175 milions d’euros, arguments que també han defensat els altres dos grups del govern municipal, JxCat Lleida i el Comú.
Quant a les polítiques concretes, ´prioritza una “aposta decidida” per la transició ecològica, amb la incorporació d’un tècnic de lluita contra el canvi climàtic i la instal·lació de panells fotovoltaics a teulades públiques; els serveis socials, incentivant les polítiques d’habitatge amb l’entrada de nous pisos a l’Ajuntament; la creació de la bústia ètica d’alerta ciutadana i denúncia de la corrupció, l’elaboració d’un codi ètic i la publicació de totes les factures municipals; la promoció del microurbanisme de proximitat; l’aposta pel civisme, i la creació d’un pla de treball amb noves formes de participació, mediació i pacte per millorar la convivència.

Aquest “realisme” en la previsió d’ingressos farà que el pressupost de 2020 sigui inferior en 4,5 milions al del 2019 (-2,7%), amb un descens especialment marcat de 2,5 milions en la plusvàlua, tenint en compte la controvèrsia legal al respecte, i en la previsió de venda de solars, que queda en 1,6 milions, segons ha assenyalat Pifarré.

5,1 MEUR per a inversions, menys de la meitat que les previstes per al 2019

La partida d’inversions es la que més cau i passa dels 13,1 milions d’euros pressupostats el 2019 a 5,1 milions, el 2020. D’aquests, 3,4 provindran de venda de solars, finançament propi i de l’estalvi; i uns 1,6 milions de les aportacions de la Generalitat, del Feder i de la Diputació de Lleida.

Destaquen els 1,2 milions que la Paeria destinarà a la construcció de la nova escola de Pinyana. L’Ajuntament de Lleida es compromet a col·laborar amb la Generalitat per desencallar el projecte i posar fi a la situació de “provisionalitat” del centre. L’escola passarà a tenir dues línies amb la integració de l’escola de Balàfia en un nou edifici amb gairebé 400 alumnes. L’oposició ha criticat aquesta aportació ja que la considera una “condonació encoberta i irregular del deute que la Generalitat deu a la Paeria”, segons la portaveu ajunta del PSC, Begoña Iglesias. Per la seva banda, l’alcalde Miquel Pueyo s’ha mostrat “profundament orgullós de posar amb aquest pressupost la primera pedra perquè en un parell d’anys l’escola de Pinyana estigui feta i, acabar així, amb els barracons a l’escola primària a Lleida”.

Altres inversions serviran per a la construcció del departament de Santa Cecília del cementiri municipal –tot i que l’actuació ja estava pressupostada aquest 2019-, la millora de les instal·lacions del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC), la segona fase de reforestació fluvial del camí del riu, compra de patrimoni i el conveni de la Junta de Sequiatge, segons ha explicat Montse Pifarré.

Crítiques de l’oposició

Des del PSC, Begoña Iglesias ha afirmat que són uns pressupostos “injustos i incapaços d’implusar la ciutat” i ha criticat la “retallada brutal de les inversions” i ha manifestat que “no redueixen el deute”. La portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha dit que són uns comptes “de fake news, de jocs de trilers i de quinze regines de taifes, que no entén ningú” i ha recordat “l’increment de totes les taxes i impostos mentre cau la inversió”. El portaveu del PP, Xavier Palau, ha assenyalat que són uns comptes “que no hi ha ni per agafar-los amb pinces” i també ha rebutjat la caiguda del pressupost per a inversions.

L’oposició ha criticat que només va disposar d’un cap de setmana per estudiar els comptes i poder-hi presentar al·legacions. Així, ha carregat per haver rebut una informació “esbiaixada i limitada” d’on es destinaran els diners pressuposts en algunes de les partides. PSC, Cs i PP també han lamentat la disminució de les aportacions a l’Aplec del Caragol i a altres entitats i agents econòmics, així com l’eliminació de la partida d’un milió d’euros per als pressupostos participatius.

Rebuig a les esmenes del PSC

El PSC ha estat l’única formació en presentar esmenes als comptes, en concret una vintena, que han tombat els vots contraris dels regidors de l’equip de govern. Entre altres, els socialistes reclamaven incloure una partida d’1,2 milions d’euros per finançar part del cost del vial Víctor Torres, d’accés a la zona on està projectat el parc comercial de Torre Salses, i suprimir l’aportació d’1,2 milions d’euros per a l’escola de Pinyana, per destinar aquests diners a altres actuacions, així com la supressió dels 125.000 euros que els pressupostos destinen al World Padel Tour.

Aprovació de la plantilla i del catàleg de llocs de treball

El Ple també ha donat llum verda a l’aprovació de la plantilla de personal i al catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament de Lleida i dels seus organismes autònoms per al 2020, amb els vots d’ERC, JxCat Lleida, Comú i PSC, l’abstenció del PP i el vot contrari de Ciutadans.

La segona tinenta d’alcalde, Jordina Freixanet, ha destacat que la despesa per al capítol 1, de personal, s’incrementa fins els 62,5 milions d’euros (respecte els 57,5 milions del 2019). Els comptes pressuposten els dotze mesos del sou -i no nou com l’actual pressupost- de treballadors de reforç i substitucions. També preveuen la incorporació de 32 nous agents de la Guàrdia Urbana, i l’augment salarial previst als pressupostos de l’Estat.

Freixanet també ha explicat que durant l’any 2020 s’aprovarà la Relació de Llocs de Treball (RLT) i es negociarà un nou conveni, que permetran fer “canvis més estructurals”. Mentrestant, s’incorporaran en plantilla 92 treballadors dels Serveis Socials que fins ara tenien una relació laboral vinculada al contracte programa amb la Generalitat, de manera que podran participar en els processos d’estabilització

Segona modificació del cartipàs

La sessió també ha aprovat la segona modificació del cartipàs d’aquest mandat, que incorpora un total de catorze modificacions. La segona tinenta d’alcalde ha dit que es fa per “regularitzar qüestions que requerien del nou pressupost per poder-les incloure”. En canvi, l’oposició ha acusat l’equip de govern per “col·locar amics a dit” com a personal de confiança, per augmentar les retribucions de càrrecs com ara el del nou gerent i per “convertir en fixes personal eventual”.

Solucions per garantir la viabilitat de l’EMU

Abans del Ple, s’ha celebrat la Junta general de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), que ha aprovat els comptes de l’empresa per al 2020, que ascendeixen a 5,02 milions d’euros. El debat l’ha capitalitzat l’informe comptable encarregat per l’EMU presentat aquest dilluns pel govern municipal, que assenyala que la societat es troba en situació legal de dissolució des del 2015 i que, a la vegada, constata la necessitat de reformular els comptes del 2018 de la societat.

El tercer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Transició Energètica, Sergi Talamonte, ha dit que, a partir d’ara, caldrà estudiar la situació i veure quina és la millor solució per garantir la viabilitat futura de l’empresa. En aquest sentit, ha plantejat la prioritat de refinançar el deute de l’EMU però no ha tancat la porta a altres possibilitats.

El portaveu del PSC, Jaume Sellés, ha reclamat al govern de la Paeria que “deixi de fer teatre del dolent” i “faci tot el que calgui per tirar endavant aquest instrument”. En aquest sentit, ha reclamat al govern que esclareixi què vol fer amb l’empresa i ha expressat el suport dels socialistes a refinançar el deute de més de 50 milions d’euros que arrossega l’EMU. La portaveu de Cs, Ángeles Ribes, també ha demanat concreció per saber com serà aquest refinançament, mentre el PP s’han pronunciat a favor de liquidar l’EMU i anar a un concurs de creditors però, en cap cas, de “rescatar l’empresa amb els diners de tots els lleidatans”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cal Cabaler acull l’acte institucional “Igualtat i Génere- El Tarragonès amb LGTBI”

Notícia següent

Identifiquen quatre persones per danys al Memorial del 17-A a les Rambles

Notícies relacionades