La Paeria crea una guia online que recull els recursos de promoció de la Salut de la ciutat

Aquesta nova eina ofereix informació de programes, serveis i recursos d’institucions i entitats de Lleida i s’adreça a professionals, joves i famílies, així com a la ciutadania en general

L’Ajuntament de Lleida ha creat una Guia online de recursos de promoció de la salut de la ciutat, que recull els programes i serveis que s’ofereixen, tant de la Paeria, com d’institucions i d’entitats. Aquest cercador de recursos permet accedir a la informació d’una manera fàcil i accessible i està dirigida a la ciutadania, encara que principalment a professionals, joves i famílies que busquen assessorament i orientació dels recursos existents. El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha presentat aquest dijous la nova eina, i ha indicat que entre tots s’han de dissenyar les polítiques públiques per millorar la promoció de la salut, sabent què cal fer, com i amb quins recursos. Rodamilans ha agraït el treball que fan les entitats i ha destacat la seva transversalitat i que s’han de sumar esforços per difondre aquesta feina. Tall de veu X.Rodamilans

La guia està estructurada en quatre apartats:

-a qui s’adreça: 1a infància, educació infantil i primària, adolescència, joves, famílies, professionals, adults i persones grans.

-àmbit: escolar, lleure, comunitari i atenció.

-Tipologia: programes, activitats i tallers, serveis d’atenció, webs i recursos online.

-Temàtica: habitats saludables / drogues, addiccions i riscos / benestar emocional / afectivitat i sexualitat / activitats esportives / promoció activa de la salut / suport a l’autonomia personal

El catàleg permet conèixer recursos que faciliten la planificació i desenvolupament de programes en temes de salut en diversos àmbits, sobretot en el sector educatiu i de lleure, i orientar per accedir al recurs més adequat. L’espai és “viu”, ja que s’anirà actualitzant. Actualment hi ha un centenar de recursos disponibles al cercador facilitats per 30 agents de la ciutat.

Aquesta nova guia complementa altres guies ja existents, com la Guia de recursos i serveis per a persones amb discapacitat i la Guia d’activitats de lleure.

Clicar aquí per accedir a la guia http://benestarsocial.paeria.cat/lleida-saludable

Estratègia de promoció i prevenció de la salut

Fa més de 25 anys que l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones, desenvolupa polítiques de foment de la promoció de la salut per incidir de manera integrada i coordinada en els hàbits de salut individual i col·lectiva de la ciutadania de Lleida. La promoció de la salut vol promoure l’enfortiment de les habilitats i les capacitats de les persones, i modificar les condicions socials i ambientals, amb la finalitat de millorar la salut individual i comunitària a través de la millora de la Salut Pública i l’apoderament de les pròpies persones.

La Guia de recursos és un dels objectius que contempla l’Estratègia de promoció i prevenció de la salut, a la qual està adherida la Paeria. El Ple municipal de l’Ajuntament de Lleida de desembre de 2017 va aprovar l’adhesió de la Paeria a la “Estrategia de promoción de la salud y prevención en el sistema nacional de salud” i també es va aprovar el document de l’”Estrategia de promoció i prevenció de la salut” a la ciutat de amb els següents objectius:

-Promoure intervencions de caire universal dirigides a la millora de la salut i la qualitat de vida entre la ciutadania.

-Fomentar el treball comunitari en l’àmbit de la promoció de la salut a la ciutat de Lleida.

-Informar a la ciutadania dels recursos en promoció de la salut existents a la nostra ciutat

L’Estratègia de promoció i prevenció de la salut va dirigida a 3 col·lectius específics:

-la infància i l’adolescència

-les persones adultes majors de 50 anys

-i les persones grans majors de 70 anys.

Els eixos principals han de potenciar estils de vida saludables, promoure un envelliment actiu i prevenir el deteriorament funcional per a les persones grans.

L’Ajuntament de Lleida ja disposa de serveis i recursos dirigits a aquests col·lectius com són, entre altres, el Servei Materno Infantil, el Servei de Salut Jove, programes educatius, activitats per a la gent gran, tallers de salut, i el servei d’atenció a domicili i el teleassistència.

El treball de l’Estratègia es desenvoluparà a través de la creació de taules participatives, intersectorials i transversals, amb els diferents agents que treballen en prevenció i promoció de la salut a la ciutat de Lleida, així com institucions i entitats amb participació activa en l’àmbit de la salut, social i comunitari.