La Paeria acull l’acte institucional de celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

Coincidint amb la commemoració, s’ha recordat la figura d’Antonio Salazar, president de l’Associació Cultural Gitana de Lleida

0
221

El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquest migdia l’acte institucional de celebració del Dia Internacional del Poble Gitano 2019, que es commemora des de l’any 1971 en record del Primer Congrés Internacional Gitano, celebrat a Londres. En aquella trobada es van consensuar els símbols del poble gitano: la seva bandera, el seu himne i el dia internacional, fixat el 8 d’ abril.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presidit la celebració institucional, que aquest any ha comptat amb un sentit homenatge a la figura d’Antoni Salazar, president de l’Associació Cultural Gitana de Lleida i fundador de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya. Un lleidatà de qui el Paer en cap n’ha destacat el seu nivell de compromís amb la comunitat gitana. “Paios i gitanos, gitanos i paios hem fet aquesta ciutat més gran i la cultura gitana a Lleida és la nostra cultura”, ha expressat l’alcalde, qui ha animat a la comunitat gitana a continuar amb el seu compromís i participar en la vida pública com ho van fer quan van reclamar al ple de la Paeria la retirada de la placa dedicada al Marqués de l’ Ensenada i es va retirar.

L’acte ha comptat amb la participació del cofundador de la FAGIC, Manuel Heredia, qui ha reclamat respecte i llibertat per la comunitat gitana. El president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simon Montero, ha posat de relleu per la seva banda la tasca intensa que desenvolupen les prop de 90 entitats vinculades a la comunitat gitana que existeixen a tot Catalunya i la lleidatana Paquita Domingo, vicepresidenta de la FAGIC i vicepresidenta de l’ Àrea de la Dona i Salut, ha fet una crida a fer visible la cultura gitana, a mostrar-la i fer-ne partícip a la resta de la societat. Una voluntat que ha expressat també la tinent d’alcalde i regidora de Cultura Montse Parra, qui ha destacat la necessitat de donar a conèixer la cultura gitana i “compartir-la perquè ens enriqueix”. També ha intervingut Josep Roigé, delegat territorial a Lleida de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

Han assistit a l’acte el tinent d’alcalde Xavier Rodamilans, la tinent d’alcalde Montse Parra, el subdelegat del govern, José Crespin, el regidor Paco Cerdà, el regidor José Luis Osorio, el regidor Joan Vilella i la regidora Núria Marin.

Com a cloenda de la celebració, representants del col·lectiu gitano han llençat flors al riu Segre.

FER UN COMENTARI