La Paeria activa el Pla per prevenir els efectes de la pujada de les temperatures a Lleida

La possibilitat de superar els 38,1ºC, aquest divendres i dissabte, de les 14 a les 20 h, oscil·la entre el 10 i el 30%

0
156

L’Ajuntament de Lleida ha activat el Pla d’actuacions per prevenir els efectes d’una onada de calor a Lleida (POCSMLL).

Segons el darrer avís realitzat pel CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya), la comarca del Segrià té una probabilitat d’entre el 10 i el 30% de superar els 38,01ºC (temperatura de perill alt) de les 14 a les 20 h d’aquest divendres i del dissabte. El nivell de perill per a ambdós dies se situa en 4 sobre 6.

Mesures de prevenció i consells

Les mesures que comporta l’activació del POCSMLL en la seva Fase 2 (la més alta) són, entre altres:

– Revisió dels recursos humans per part del departament de Protecció Civil: voluntaris de protecció civil que es puguin necessitar en una situació de superació de perill alt com a suport per al transport de persones vulnerables i que no disposen de condicions adequades en el domicili a locals municipals habilitats per fer aquest tipus d’allotjament.

– Revisió dels recursos materials: equipaments dels locals municipals climatitzats (funcionament dels aparells de climatització i disponibilitat de menjar i espais vàlids per allotjaments temporals) i vehicle de transport comunitari per tal de fer aquest trasllat de persones del seu domicili als locals municipals d’allotjament temporal per prevenir els efectes de la calor.

– A través de la Regidoria de drets socials s’intensifiquen les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials al domicili, recordant les indicacions de prevenció enfront una onada de calor (SAD i TAD). També per part dels equips bàsics d’atenció primària i d’atenció a la infància i de l’alberg municipal es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables que s’han censat.

– Recomanació al conjunt de la ciutadania, en especial, la més vulnerable a aquest risc (persones majors de 75 anys, malalts crònics, persones discapacitades físiques/psíquiques així com persones que queden desemparades i exposades directament als efectes de la calor), que segueixi les indicacions següents:

Fresca a casa:

– Tancar les persianes quan hi toca el sol.

– Obrir les finestres durant la nit.

– Romandre a les zones més fresques.

– Refrescar l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

– Si no es té aire condicionat mirar de passar, com a mínim, dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, casals, cinemes, etc.)

Al carrer

– Buscar l’ombra.

– Evitar sortir al migdia, quan fa més calor.

– Portar una gorra o un barret i utilitzar roba lleugera i que no sigui ajustada.

– Mullar-se una mica la cara i la roba.

– Vigilar en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol.

– Limitar l’activitat física intensa.

Hidratació

– Beure aigua i sucs de fruita.

– Refrescar-se sovint.

– No prendre begudes alcohòliques.

– Evitar els menjars molt calents.

FER UN COMENTARI