La Paeria activa el Pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor

Les elevades temperatures fan que s'apliquin les mesures de prevenció en Fase 2, catalogada com a perill alt, ja que s'espera superar els 37,7 graus

L’Ajuntament de Lleida ha posat en marxa el POCSMLL, el pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut a Lleida, en Fase 2 (perill alt), davant les altes temperatures que s’espera que es registrin entre aquest dilluns i dimarts a la ciutat i al Segrià, les quals poden fer que els termòmetres superin els 37,7 graus. Cobrir-se el cap amb algun barret, gorra o paraigua, buscar ombres, hidratar-se bevent aigua i/o anar a alguna piscina a banyar-se i refrescar-se, són algunes de les solucions escollides pels lleidatans per combatre les altes temperatures. Altrament, els voluntaris de Protecció Civil s’han mobilitzat per si cal la seva intervenció com a suport en el transport de persones vulnerables, que no disposin de condicions adequades en el domicili i calgui dur-los a locals municipals habilitats per fer aquest allotjament.
Davant la fase 2 del Pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut, la Paeria també ha procedit a la revisió dels recursos materials equipaments dels locals municipals climatitzats (funcionament dels aparells de climatització i disponibilitat de menjar i espais vàlids per allotjaments temporals) i vehicle de transport comunitari, per tal de fer aquest trasllat de persones del seu domicili als locals municipals d’allotjament temporal, per prevenir els efectes de la calor.

A través de la regidoria de Polítiques per al Dret de les Persones de la Paeria, també s’intensifiquen les trucades a les persones més fràgils, mitjançant els serveis assistencials en l’àmbit domiciliari, recordant les indicacions de prevenció enfront una onada de calor (SAD i TAD). També per part dels equips bàsics d’atenció primària i d’atenció a la infància i de l’alberg municipal, es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables que s’han censat.

Protecció Civil de Catalunya manté l’alerta per onada de calor

Davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’altes temperatures, la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta per onada de calor el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). El Servei Meteorològic de Catalunya informa que es mantenen les previsions d’episodi d’onada de calor entre aquest dilluns i fins dimarts Ponent i a l’extrem nord del país, principalment es preveu afectació a les comarques del Segrià, Ribera d’Ebre i l’Alt Empordà.

Davant l’augment dels termòmetres, des de Protecció Civil, de la mateixa manera que des de l’Ajuntament de Lleida, fan una crida a la ciutadania hidratar-se sovint, bevent força aigua i evitant beure alcohol i àpats copiosos; evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, millor realitzar-les en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina, i que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. Des de Protecció Civil recorden que persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa., motiu pel qual cal que s’hidratin sovint. En aquest sentit, recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Protecció Civil també aconsella també que per a aquelles persones que no disposin de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament com una biblioteca amb climatització. Així mateix, recomana a les persones que surten a fer esport com ara córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre. I, de la mateixa manera, aconsella les persones que tinguin animals de companyia a treure’ls a passejar en les hores més fresques, i que durant el dia tinguin força aigua a l’abast i que estiguin a l’ombra.

Així mateix, Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.