La moció de la Baula “només pretén sumar-se a les accions per a la recuperació de la memòria històrica”

Neguen “lligams polítics” i insten Àngel Ros a disculpar-se per titllar de “niñatos superbs” als promotors de la moció en record a les víctimes del bombardeig del Liceu Escolar

L’Ateneu Cooperatiu La Baula rebutja qualsevol “lligam polític” i defensa que la seva moció per commemorar les víctimes del bombardeig de Lleida “només pretén sumar-se a la resta d’accions que entitats i col·lectius de la ciutat duen a terme en el marc de la recuperació de la memòria histórica”. A més, lamenten “el to i el menyspreu cap al col·lectiu” per part d’Àngel Ros, el qual va titllar de “niñatos superbs” als promotors d’aquesta moció al considerar que aquesta “pretén dir als ciutadans que Lleida no ha fet els deures en memòria històrica”.

L’entitat afirma que la moció no pretén valorar les diferents accions dutes a terme per entitats i col·lectius de la ciutat de Lleida per recuperar la memòria del bombardeig. En aquest sentit, remarquen que la proposta només pretén sumar-se a aquestes accions commemoratives de les víctimes del Liceu Escolar.

Altrament, l’ateneu rebutja “cap lligam polític, organitzatiu ni orgànic amb cap partit polític” desprès que Àngel Ros definís La Baula com “una filial de la CUP”. En aquest punt, defensen que al llarg dels seus 2 anys de vida, l’entitat “ha treballat amb l’objectiu de crear sinergies i intercanviar coneixements entre totes, per crear un ambient familiar on desenvolupar un projecte de dinamització social, política i cultural”.

Finalment, lamenten “el to i el menyspreu de l’alcalde cap al col·lectiu” i cap a la moció que compta amb el suport de 110 persones i 17 entitats i col·lectius de la ciutat. En aquest sentit, insten Àngel Ros a disculpar-se per titllar de “niñatos superbs” els membres de La Baula, “unes paraules impròpies del màxim representant polític local”.

Aquesta moció es debatrà al Ple de la Paeria del mes de juliol, que se celebrarà aquest divendres, el darrer abans de l’estiu i que tanca un curs polític que es reprèn tradicionalment l’11 de setembre.

Tot i els retrets, Ros hi votarà a favor

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, definia com a “mesquina, cínica i de mala fe” la moció de la Baula, “una entitat de la òrbita CUP”, per recordar les víctimes del bombardeig del 1937 a Lleida. Critica que aquesta “pretén dir als ciutadans de Lleida que aquesta ciutat no ha fet els deures en memòria històrica, que només la CUP i les seves filials tenen sensibilitat en vers les tragèdies de la humanitat i que comenci a haver-hi dignitat a partir de la seva existència”.

El paer en cap ha criticat durament al grup municipal de la Crida per Lleida-CUP al considerar-los autors d’aquesta moció, “signada per la seva filial la Baula”. “Hi havia vida intel·ligent i solidària, guerres i paus, memòria històrica abans que existís la CUP”, diu Ros. Recorda que tant ell com la regidora Sara Mestres “vam lluitar contra el franquisme als anys 70 dintre del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), quan fer-ho implicava el risc d’anar a la presó”. “No suporto veure que uns ‘niñatos’ superbs facin aquesta moció per transmetre a la ciutat que no s’havia fet res fins que ells van existir”, apunta Ros.

Tot i els retrets a la moció, Ros afirma que hi votaran a favor, tot i que considera que les proposa “no es podran dur a terme”. La moció contempla que el 2 de novembre sonin les sirenes dels edificis oficials durant 3 minuts i que repiquin les campanes a la ciutat de Lleida en record a les víctimes de la tragèdia. Sobre aquestes propostes, el paer en cap explica que ni la Paeria ni demés edificis oficials tenen sirena i que, tot i que li sembla bé que repiquin les campanes, hauria de ser la CUP qui ho demanin al bisbe i als rectors de les parròquies.