La Diputació oferirà la tercera edició del curs ‘El Baix Segre: un patrimoni singular’

Es farà al setembre a l’ermita de Sant Jaume de la Granja d’Escarp

La Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, a través de la seva Secció d’Arqueologia, organitzen dins el marc de la Universitat d’Estiu de la UdL, i per tercer any consecutiu, el curs ‘El Baix Segre: un patrimoni singular’.

El curs es desenvoluparà del 16 al 27 de setembre a la Granja d’Escarp, concretament a l’ermita de Sant Jaume, un edifici amb dos moments constructius, datats als segles XVII i XVIII, amb reformes al segle XX i afectat especialment per la guerra civil, amb antecedents força antics i vinculat a una ruta jacobea poc coneguda.

El programa del curs s’organitzarà, d’una banda, en sessions de matí, que inclouran continguts pràctics per tal d’iniciar-se en la metodologia arqueològica amb la finalització de l’excavació de l’interior de l’ermita de Sant Jaume; i de l’altra, durant les tardes, els continguts seran més teòrics i es realitzaran conferències i visites guiades per conèixer el patrimoni històric del Baix Segre i ajudar a prendre consciència del seu estat i de la seva importància. Entre les visites programades, n’hi ha al patrimoni del Baix Segre (Soses, Torres de Segre, Aitona, Seròs, Massalcoreig i la Granja d’Escarp), al monestir d’Avinganya, a la Seu Vella i al Museu de Lleida.

Els objectius del curs són, d’una banda, oferir una visió global de la importància del patrimoni històric del Baix Segre i, al mateix temps, conèixer i experimentar la manera de fer la recerca sobre patrimoni històric.

El curs serà coordinat per M. Pilar Vázquez, del Servei d’Arqueologia, i comptarà amb un equip docent format per Joan J. Busqueta (UdL), Pol Galitó (estudiós de la guerra civil), Joan-Ramon González (Servei Arqueologia-Diputació de Lleida), M. Jesús Llavero (Centre d’Estudis Comarcals del Segrià), Josep Medina (Servei Arqueologia-Diputació de Lleida), Dolors Pelegrí (tècnica de Turisme de l’Ajuntament d’Aitona), Josep Ignasi Rodríguez (conseller de l’IEI), Ramon Solé (conservador i restaurador de béns culturals) i la mateixa M. Pilar Vázquez.