Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Investigadors de Lleida mostren la relació entre les proteïnes AGE i el risc cardiovascular

Avatar photo

Una prova no invasiva i ràpida permet determinar els productes de glicació avançada, unes proteïnes que emeten fluorescència i que prediuen la mortalitat en pacients renals

Investigadors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) han demostrat la relació directa entre les proteïnes anomenades productes finals de gicació avançada, Advanced Gycation End Productes (AGE), en el procés de formació de plaques d’ateroma (greix) a les artèries en els malalts renals; una relació que permet avaluar amb precisió el risc cardiovascular real en les primeres etapes de la malaltia renal crònica. Aquesta troballa, que s’ha publicat recentment a la revista científica ‘PlosOne’, s’ha portat a terme pel Grup Bàsic i Clínic d’Immunologia i Endocrinologia i per investigadors de la unitat UDETMA (Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques) de l’IRB Lleida.

Els AGE són unes proteïnes que emeten fluorescència i que es poden veure al braç mitjançant un aparell no invasiu i ràpid. Aquestes proteïnes són un factor en l’envelliment i en el desenvolupament de malalties com la diabetis, l’ateroesclerosi, la malaltia renal crònica o la malaltia d’Alzheimer. Fins a l’actualitat, la recerca havia descobert que els AGE s’incrementen i prediuen la mortalitat en pacients amb malaltia renal crònica (MRC) que se sotmeten a hemodiàlisi. Però hi havia poca informació sobre la relació entre els AGE i la malaltia arterioscleròtica oculta. Per aquest motiu, els investigadors han portat a terme un cas control comparatiu que inclou 87 pacients en estadis variables de malaltia renal crònica (de lleu a moderada) i 87 subjectes sense malaltia renal, emparellats per edat, sexe i índex de massa corporal.

Els resultats mostren que la fluorescència de la pell és més elevada en els pacients amb malaltia renal crònica. Aquesta troballa permet predir el risc de patir una malaltia cardiovascular en les primeres etapes en què es diagnostica la malaltia renal crònica.

El Grup Bàsic i Clínic d’Immunologia i Endocrinologia de l’IRB Lleida, grup consolidat de la UdL, està liderat per Albert Lecube, que també és cap del Servei d’Endocrinologia de l’HUAV. Actualment, també s’està fent aquesta prova no invasiva al projecte ‘El Bus de la Salut’. Amb els resultats obtinguts en la població que participa en el projecte es podrà determinar la importància d’aquestes proteïnes en el procés de formació de plaques d’ateroma.

La realització d’aquest estudi de recerca ha estat possible gràcies al finançament obtingut pel projecte estatal de l’Instituto de Salud Carlos III.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més d’un miler de noies participen a la cinquena edició de l’Esport Femení

Notícia següent

Més de 400 estudiants reusencs participaran en la Gimcana de l’alimentació saludable

Notícies relacionades