Guirao sobre el trasllat dels murals de Sixena: “El més prudent és esperar que el procés judicial acabi”

El ministre de Cultura qualifica d'"error" la "retirada" de l'Estat dels consorcis dels equipaments catalans

El ministre de Cultura, José Guirao, s’ha mostrat partidari d’esperar a traslladar els murals de Sixena del MNAC a arribar al final del procés judicial. En aquest sentit, ha afirmat en una entrevista a ‘El món a RAC1’ que, si bé “és cert que es poden moure perquè ho han fet sis vegades”, són obres d’art delicades que com menys vegades es traslladin “millor”. “El més prudent per a la conservació de les obres d’art, sense entrar en altres consideracions, és esperar que el procés judicial acabi i llavors acatar-ho i actuar en conseqüència”, ha reblat. Guirao ha constatat la “retirada” els darrers anys en la presencia del ministeri en els consorcis dels equipaments culturals de Catalunya, que ha qualificat d'”error”. “Sempre he entès que sumar és bo per la cultura”, ha precisat.

Preguntat pel cas del raper Valtònyc, el ministre de Cultura s’ha mostrat convençut que “com menys persones vagin a la presó millor”, però ha recordat que els artistes, com tots els ciutadans, tenen la llei com a “límit”. “Quan un tema entra en un procés judicial, millor que segueixi el seu procés. És millor respectar la independència judicial”, ha insistit a RAC1. Així mateix, ha recordat que casos com els de Valtònyc n’hi ha a tots els països europeus

El ministre de Cultura també ha evitat pronunciar-se sobre la prohibició de les corrides de toros enfront als correbous apel·lant que és una reflexió que han de fer les autoritats de la Generalitat. “Les tradicions no es creen ni es treuen per decret. La transició cap a una societat més respectuosa amb els animals s’ha d’anar construint des del punt de vista pedagògic i actuar quan s’entengui que la societat està madura per fer un canvi dràstic”, ha insistit.Guirao també ha valorat positivament la primera reunió amb la consellera de Cultura, que va servir per fixar “agenda” sobre els temes a abordar. “Ens vam posar d’acord ràpidament”, ha precisat. En aquest sentit, ha constatat que es va donar una “complicitat” pròpia d’aquells que procedeixen d’un “camp comú” i s’han emplaçat a una primera reunió oficial al setembre.