Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Fèlix Larrosa, Paer en cap: “Un nou any d’il·lusió”

Avatar photo

Les ciutats estan en canvi permanent, al ritme de l’evolució de les societats que les configuren. La nostra responsabilitat, com a servidors públics, és avançar-nos a les necessitats immediates i futures.

Desembre ens convida a mirar enrere i fer una pausa per reflexionar sobre quines són les experiències viscudes i fer plans de futur. Com a alcalde de Lleida, en el meu cas, quan faig aquest primer balanç m’envaeix una doble sensació: d’una banda estic orgullós d’ accions que hem posat en marxa i repercutiran directament en el benestar dels lleidatans i lleidatanes, i de l’altra, penso amb il•lusió en els projectes pendents que posarem en marxa en breu i en com podem continuar millorant la nostra ciutat.

Aquest 2018 ha estat un any clau per aconseguir-ho amb l’aprovació inicial el nou planejament urbanístic, que fixa les línies mestres de la Lleida dels propers 15 anys. La ciutat Lleida disposarà de 4.500.000 m2 de zones verdes, 25 m2 per habitant, dada que supera amb escreix les recomanacions de l’OMS. Més parcs públics i espais urbans, més exigència energètica amb les noves construccions i una major protecció dels espais patrimonials són les prioritats d’aquest pla, que també ha previst una mobilitat més sostenible amb una ronda verda que recorrerà la ciutat i la millor connexió entre els barris i l’impuls de l’Horta. Els boscos urbans de Cappont, de Mariola al Turó de Gardeny i de Balàfia, als que se sumaran els de Magraners i el Parc de les Arts, són exemples d’una ciutat on la centralitat recau en les persones.

Aquest any hem avançat en ferm en el reciclatge amb l’aposta decidida de l’Ajuntament de Lleida pel nou model porta a porta. Ha funcionat molt bé en el sector comercial, i les primeres xifres de la recollida selectiva a domicili a Ciutat Jardí i Vila Montcada ens donen un percentatge del 83%. De vegades les xifres semblen fredes però darrere d’aquest 83% de reciclatge hi ha una gran col•laboració ciutadana i un senyal claríssim d’aposta pel futur. És la suma de la voluntat del govern de la Paeria per fer una ciutat més sostenible, però també de l’esforç i de la conscienciació dels veïns i veïnes per mantenir el nostre entorn i, sobretot, el de les futures generacions.

Treballem amb fermesa per un entorn natural però també patrimonial i històric que volem preservar, documentar i donar a conèixer, com és el cas de la Cuirassa. La recuperació de l’antic barri jueu medieval, al bell centre del Barri Antic de Lleida, ha estat un procés laboriós i engrescador que ha permès recuperar una part de la història de Lleida fins ara poc coneguda i que incrementa significativament el nostre atractiu turístic i cultural. Aquest 2018 s’ha complert el centenari de la declaració de la Seu Vella com a Monument Artístic Nacional, efemèride que coincideix amb la fase final dels treballs de la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la UNESCO. El

primer trimestre de 2019 serà determinant per aconseguir-ho i espero que tots i totes els lleidatans compartim l’entusiasme per aconseguir el màxim reconeixement al nostre símbol cultural més preuat.

Aquest ha estat un any de canvi, amb el relleu a l’alcaldia de Lleida. Des del 29 d’agost tinc l’honor de ser el Paer en Cap de la ciutat, una responsabilitat que vaig prendre amb la màxima il•lusió i amb el compromís de treballar des de la passió per Lleida i la voluntat de servei a tots els lleidatans i lleidatanes. En aquests mesos com a alcalde he tingut l’oportunitat de trobar-me amb moltes persones, que m’ han traslladat les seves preocupacions i projectes. També m’he reunit amb entitats i representants institucionals. Han estat trobades molt enriquidores: entre tots, des del diàleg i el consens, sempre amb la mà estesa, reforçarem la capitalitat de la nostra ciutat.

Em preocupa especialment el benestar dels lleidatans i lleidatanes i el manteniment de la convivència i, per això, aquest 2018 ja hem començat a treballar en un Pacte pel Civisme que ha de posar en valor i impulsar, encara més, la convivència i la tolerància a la nostra ciutat, unes marques d’identitat que hem continuar mantenint.

Vetllem per les persones més vulnerables, amb l’objectiu que situacions personals molt complicades no estronquin projectes de vida. Els ajuts del 50% de l’IBI, les mesures per garantir que cap família pateixi pobresa energètica i l’ampliació en més d’un 40% els habitatges socials disponibles en els darrers tres anys són algunes de les accions impulsada per l’equip de govern municipal socialista. La compra de l’antic Convent de les Josefines per destinar-lo a Centre de Dia i Residència per persones sense llar és també un pas endavant en aquesta voluntat.

Lleida ha reforçat el seu pes com a “Amiga de la Gent Gran” i ho volem ser en l’espectre més ampli possible. Comptem amb l’aportació vital dels nostre avis i àvies, que tenim l’obligació de cuidar i per això els oferim més recursos per garantir el seu benestar. Una de les fites d’aquest 2018 ha estat l’ obertura del Centre de Dia de Santa Clara, al Centre Històric on els avis i àvies del barri antic en situació de dependència són atesos amb cura i proximitat.

Urbanísticament, l’any que finalitza ha estat intens. A més del nou planejament, hem aprovat l’ Ordenança Paisatge Urbà, que dibuixa una ciutat ordenada que manté units i protegits els espais rurals i urbans de la ciutat. Hem ampliat la xarxa de carrils bici, que s’aproxima als quaranta quilòmetres de longitud. També hem arrencat amb força el pla Mariola 20.000, amb què volem donar més oportunitats al barri a partir d’una transformació urbanística però, sobretot, social.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Policia Local de Cambrils i l’Agència Catalana de Consum inicien la campanya “Joguina Segura”

Notícia següent

Torredembarra detecta 17 infraccions administratives en un operatiu contra el comerç irregular

Notícies relacionades