Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Estudiants de Lleida relaten la seva experiència visitant el camp de concentració de Mauthausen

Avatar photo

El projecte de memòria històrica que impulsa la Paeria junt amb l'Amical de Mauthausen i el Grup de Treball DEMD es podrà veure també en forma d'exposició als baixos de l'Ajuntament fins al 17 de febrer

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida ha acollit avui la presentació del projecte “De Lleida a Mauthausen”, que recull les experiències d’un grup de 14 alumnes i dos professors dels instituts Guindàvols, La Caparrella, Josep Lladonosa, Torre Vicens i Almenar que el passat mes de maig es van sumar a l’acte de commemoració del 74è l’alliberament del camp de Mauthausen. La iniciativa forma part d’un projecte impulsat per l’Ajuntament de Lleida amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i el Grup de Treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust), per donar a conèixer als adolescents de Lleida aquest trist episodi de la història europea.

Avui, alguns dels joves que van viatjar a Alemanya han pogut explicar les experiències i emocions que han viscut i que també poden veure’s en forma d’exposició als baixos del Palau de la Paeria, fins al pròxim 17 de febrer. Han destacat que aquesta serà “una aventura que els marcarà tota la vida” i han remarcat les emocions que han viscut durant tot el procés, que els han impactat i que han suposat un gran enriquiment personal.

La regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminisme, Sandra Castro, ha assenyalat la importància de promoure la memòria històrica entre les noves generacions per tal de prevenir que fet com els de l’Holocaust mai tornin a succeir. L’acte també ha comptat amb la participació dels regidors José Luis Osorio i Xavi Palau.

El cap de setmana més proper al 5 de maig es commemora l’alliberament del camp de Mauthausen amb representacions molt nombroses de tots els països d’Europa, dels EUA, Canadà i Israel. L’Amical de Mauthausen i altres camps hi viatja anualment per retre homenatge a les víctimes espanyoles republicanes i participant en les activitats del Comitè Internacional. La progressiva desaparició dels supervivents ha donat el relleu, en els últims anys, a familiars i amics que compleixen amb el deure del record i homenatge als republicans deportats, així com a projectes d’implicació de joves estudiants i professors en els actes d’homenatge, acompanyats de tasques i compromisos que van més enllà de la mateixa participació en el viatge.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El govern espanyol assegura que la situació a l’Ebre “supera els pitjors escenaris possibles”

Notícia següent

La recollida de roba usada a Reus assoleix xifres de rècord

Notícies relacionades