Els locals comercials afectats pel desallotjament del c/ Major 33 poden tornar a obrir

L’arquitecte de la propietat ha certificat que el espais comercials es troben en correctes condicions d’ús

Pla obert on es pot veure l'edifici desallotjat per esquerdes al carrer Major de Lleida, amb un comerç tancat als baixos

Els locals comercials afectats pel desallotjament d’aquest dijous a l’edifici número 33 del carrer Major de Lleida poden obrir les seves portes i reprendre l’activitat. L’arquitecte de la propietat ha presentat aquesta tarda un certificat que conclou que els espais comercials es troben en condicions d’estabilitat i seguretat suficient, després d’haver efectuat una inspecció visual i d’haver examinat els elements que condicionaven la seguretat i la solidesa de l’immoble. La mesura es manté sempre que no es produeixin variacions imprevisibles o de risc catastròfic de les quals puguin originar-se situacions dubtoses. Els tècnics municipals han valorat l’informe i han determinat l’obertura al públic dels establiments, pel que així s’ha tramès a les persones responsables i/o treballadores dels establiments Oysho (c/ Major, 33) i Gris (Blondel, 42)

El primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Toni Postius, ha explicat que la Paeria ja va fer una inspecció d’aquest immoble el passat mes de juny de 2018 amb motiu de l’aparició d’esquerdes i fissures a l’edifici. En aquell moment, la propietat va haver d’adoptar una sèrie de mesures correctores i l’expedient de disciplina urbanística es va tancar correctament.

Dissabte passat, però, diversos veïns i veïnes van trucar a la Guàrdia Urbana per sorolls a l’edifici. Els tècnics municipals de guàrdia van fer una nova valoració de l’edifici i van comprovar l’aparició de noves esqueres a l’edifici, però sense risc per a la seguretat de les persones. Es va incoar un expedient per instar a la propietat a inspeccionar a fons l’estat de l’edifici i fer les reparacions necessàries.

Després de rebre noves trucades del veïnat per nous sorolls, els tècnics municipals van tornar a analitzar ahir l’edifici i van comprovar que les esquerdes s’havien fet més grans. Tot i que per ara no s’observen problemes estructurals greus, a conseqüència d’aquests nous esdeveniments i com a mesura preventiva per motius de seguretat de les persones, els tècnics municipals havien ordenat el desallotjament provisional i immediat de tots els ocupants dels habitatges. El certificat presentat per l’arquitecte de l’immoble aquesta tarda també ratifica que els pisos no poden ser habitats.

La propietat ha de vetllar, doncs, perquè els habitatges superiors als locals comercials estiguin tancats i sense ocupació i, alhora, és obligació del propietari de la finca garantir una solució habitacional per a tots els inquilins. El primer tinent d’alcalde ha explicat que l’Ajuntament de Lleida està en contacte directe amb els veïns i veïnes i amb la propietat de l’edifici, als quals ofereix plena col·laboració perquè les persones afectades puguin tornar a casa seva al més aviat possible.