Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada estrenen la recollida de residus porta a porta

Avatar photo

La prova pilot afecta uns 1.400 domicilis i prop de 3.000 veïns, que a partir d'ara hauran de deixar les deixalles triades davant de casa

Lleida inicia aquest dilluns la recollida selectiva de residus porta a porta a la ciutat amb una prova pilot que es posa en marxa a Ciutat Jardí i Vila Montcada. Amb aquest nou sistema els veïns d’aquests barris hauran de deixar els residus triats davant de la porta de casa i, per tant, ja no podran dipositar-los en contenidors (exceptuant el vidre). Les diferents fraccions de deixalles tenen uns dies i hores de recollida establerts per facilitar la tasca dels serveis municipals. En concret, entre les 20 i les 22 hores dels dilluns, dimecres i divendres (inclosos els dies festius). El nou sistema de recollida afecta uns 1.400 domicilis i un total de 2.972 habitants de Ciutat Jardí i Vila Montcada. La prova pilot s’estendrà més endavant a una part de Balàfia i Pardinyes, Centre Històric i a una zona de l’Horta.

L’Ajuntament de Lleida destaca que uns dels principals avantatges de la implementació d’aquest nou sistema de recollida de residus és que desapareixen la majoria dels contenidors d’aquests barris i s’incrementarà el reciclatge i la recuperació de residus a la ciutat. A la vegada, considera que serà més còmode per als veïns perquè poden dipositar els residus a la porta de casa (excepte les ampolles i els envasos de vidre que seguiran en contenidors); permetrà millora l’aspecte i la neteja dels carrers i places, i reduirà els sorolls i les molèsties perquè hi haurà menys vehicles de recollida al carrer.

A partir d’ara, els veïns de Ciutat Jardí i Vila Montcada hauran de treure els residus separats per fraccions entre les 20 i les 22 hores dels dilluns, dimecres i divendres (inclosos els dies festius) davant de la porta de casa. La recollida porta a porta incorpora una nova fracció, l’anomenada multiproducte, que aplega en la mateixa bossa els envasos lleugers, el paper i el cartró. D’aquesta manera, es vol facilitar la recollida i el reciclatge d’aquests residus que, fins ara, es dipositaven en contenidors diferents.

Els dilluns, els veïns hauran de treure l’orgànica i el multiproducte; els dimecres, l’orgànica i el rebuig; i els divendres, l’orgànica i el multiproducte. L’única fracció que continuarà com fins ara, en contenidors de carrer, serà el vidre.

Un equip d’educadors ambientals ha passat durant darreres setmanes pels domicilis de Ciutat Jardí i Vila Montcada per informar el veïnat del funcionament del nou model de recollida i donar-ne a conèixer els beneficis. Durant les visites han lliurat un kit de recollida porta a porta, amb el material necessari per fer la recollida selectiva durant tot un any. Així mateix, la Paeria també ha organitzat sessions informatives i ha habilitat un punt informatiu. D’altra banda, l’Ajuntament va començar fa uns dies la retirada de contenidors en aquests barris.

La Paeria destaca els benefici del nou sistema i demana paciència als veïns

La Paeria demana paciència als veïns, especialment en els primers dies de la posada en marxa del porta a porta i recorda que la posada en marxa d’aquest sistema obeeix a l’exigència de les normatives europees d’incrementar la brossa que es recicla, que haurà d’arribar per sobre del 50% l’any 2020, mentre amb el sistema actual de contenidors al carrer es mou entorn del 25%.

“Entenem que no és fàcil, perquè es tracta de canviar un hàbit domèstic tan habitual com llençar les escombraries, però per altra banda, és un sistema que si es fa com toca generarem molts menys residus”, afirma el regidor d’Hàbitat Rural i Sostenibilitat, Joan Queralt. “Està demostrat que el reciclatge en origen a les cases té un bon rendiment i evitarem llençar moltíssima brossa barrejada a l’abocador que suposa un gran cost pel municipi”, remarca Queralt. Així mateix, un equip d’educadors faran el seguiment de totes les incidències que es produeixin amb l’objectiu de donar resposta i millorar el sistema.

La prova pilot, que ara s’inicia al barri de Ciutat Jardí i Vila Montcada, s’estendrà posteriorment a una zona de Balàfia i Pardinyes, Centre Històric i una zona de l’Horta. Una vegada implantades les proves pilot en aquestes zones de la ciutat, la Paeria valorarà els resultats obtinguts, per analitzar la idoneïtat de fer extensiu aquest nou model de recollida a tota la ciutat. Així mateix, l’Ajuntament de Lleida no descarta incorporar un xip identificatiu a les bosses de rebuig per conèixer el funcionament del servei i avisar i si s’escaigués sancionar els veïns que no reciclin correctament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Guàrdia Urbana obre diligències penals a quatre conductors

Notícia següent

Ferida una dona al cremar-se amb el seu assecador a Reus

Notícies relacionades