Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

El Premi Marraco reuneix a Lleida obres d’art fetes per interns a les presons de tot Catalunya

Avatar photo

L'edició d'aquest any commemora el 75è aniversari de la publicació d''El petit príncep'

Olis, aquarel·les, teles serigrafiades, ceràmica o fusta, són alguns dels materials amb què els interns treballen als tallers artístics de les presons. Molts presenten les seves obres al Premi Marraco, el concurs que anualment organitza el Centre Penitenciari de Lleida. Una selecció de les millors obres s’exposa des d’aquest dijous a la sala Sant Joan de Lleida. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha inaugurat la mostra que enguany commemora el 75è aniversari de la publicació d”El petit príncep’. Aquest any, el certamen ha destacat per l’alta participació amb 158 creacions d’interns de Brians1, Brians2, Dones de Barcelona (Wad-Ras), Lledoners, Mas d’Enric, Puig de les Basses i Quatre Camins, a banda del Centre penitenciari amfitrió i el Centre penitenciari d’Andorra.
Els interns han concursat en dues categories: una de temàtica lliure i una altra dedicada a l’obra universal d’Antoine de Saint-Exupéry, ‘El petit príncep. Gairebé la meitat dels treballs han estat pintures però el jurat del premi, format per artistes locals, juntament amb l’Associació d’Arts de Ponent, també ha pogut valorar una quarantena de peces treballades en ceràmica i quaranta escultures i instal·lacions.

Els guanyadors – primer, segon i tercer premi en cadascuna de les categories – s’han donat a conèixer durant la inauguració de la mostra. El reconeixement als millors treballs es distingeix amb premis que atorga el Cercle de Belles Arts a Lleida.

31 edicions del premi artístic més antic dels centres penitenciaris

El Premi Marraco és el concurs més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris. Té el seu origen en la participació d’un pres de Ponent en un concurs de pintura amb motiu de la Festa Major de la ciutat. La seva obra va guanyar el premi i aquella fita va inspirar l’organització d’un concurs propi per a les persones privades de llibertat, el 1984. Inicialment, en el concurs participaven interns del Centre penitenciari lleidatà, però aviat es va obrir a la resta de presons de Catalunya.

Tots els centres penitenciaris de Catalunya compten amb tallers artístics, com un element més destinat a afavorir el procés d’integració social mitjançant els quals es treballen els valors, els hàbits i la creativitat dels interns. L’exposició es podrà veure fins a l’11 de novembre.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Indemnitzacions de gairebé 2 MEUR pels aiguats a la demarcació de Tarragona

Notícia següent

L’Arquebisbat nega que la Llar Natalis estigui gestionat per cap ordre religiosa ‘ultracatòlica’

Notícies relacionades