Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

El paer en cap reivindica el lideratge de Lleida per afrontar els reptes del món agrari

Avatar photo

Fèlix Larrosa destaca que la marca “Horta de Lleida” farà que Lleida tingui presència al món gràcies a la qualitat dels seus productes i demana suport al Govern Central per a projectes com la modernització del reg, l’augment del cabal ecològic del riu i la connexió amb el Corredor Mediterrani

El paer en cap i president de la Fundació Fira de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presidit aquest diumenge al migdia la cloenda de la 64ª edició de la Fira de Sant Miquel i la 33ª d’Eurofruit, un acte que ha anat a càrrec del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i durant el qual també s’han lliurat els premis a la innovació en maquinària agrícola i a les millors publicacions tècniques del món agrari.

L’alcalde ha centrat el seu discurs a reivindicar “la capitalitat i el lideratge polític i econòmic de Lleida més enllà dels seus límits administratius”, com ho demostra la reunió d’aquest divendres amb alcaldes de la Franja per impulsar projectes de cooperació interterritorial, però també l’aposta per l’excel·lència en el món agrari, que exemplifica la marca ‘Horta de Lleida’. “Lleida vol apostar per un desenvolupament econòmic sostenible i respectuós amb el medi ambient”, ha assenyalat.

“La marca Horta de Lleida ha d’anar associada a la qualitat agroalimentària, la bellesa paisatgística i els valors ecològics i ambientals que acaben prestigiant els seus productes i, per extensió, a la ciutat. L’Horta ha de ser la nostra marca, un símbol de la ciutat, una manera de fer que Lleida tingui presència al món. I la clau és la qualitat dels nostres productes”, ha afirmat el paer en cap. En aquesta línia, també ha reivindicat la necessitat de potenciar les infraestructures de l’Horta, com la modernització del seu reg, per al qual ha demanat suport al Govern Central.

El paer en cap ha destacat també que, dins d’aquesta vocació de capitalitat, Lleida té la voluntat de “liderar la digitalització del sector agrícola”, aconseguint que “el triangle entre Ajuntament, Universitat i Horta sigui la punta de llança de la transformació del sector a tota Espanya”. Per aquest projecte es compta amb el nou projecte de l’Oficina d’Atracció d’Inversions, el creixement continu del Parc Científic i Tecnològic Agrolimentari de Lleida i el desenvolupament del nou polígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans, ja que aquests “han de ser grans espais per l’economia del coneixement dels sectors tecnològic i agroalimentari d’alt valor afegit”.

Per últim, Larrosa ha demanat també al ministre vetllar per l’impuls a l’augment del cabal ecològic al riu Segre, aprofitant la reducció de l’ús agrícola de l’aigua pels projectes de modernització, així com un pla de prevenció i protecció del sector ramader davant el risc de la pesta porcina. A més, ha celebrat que la Generalitat plantegi la connexió de l’eix central ferroviari amb el Corredor Mediterrani a partir de la línia de Montsó, com desitja el territori de Lleida.

Per la seva part, el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha promès, en resposta a la petició de l’alcalde de Lleida, un increment de les mesures de vigilància per evitar l’entrada de la pesta porcina a l’Estat i ha fet una crida a la tranquil·litat del sector porcí. També ha advocat per protegir als productors davant la gran distribució, promovent la seva unitat i regulant millor a escala estatal i europea qüestions com la venda a pèrdues.

L’acte ha comptat també amb la participació del president de la Diputació, Joan Reñé, el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i el director de Fira de Lleida, Oriol Oró.

La Fira tanca aquest diumenge les portes d’una edició que ha comptat amb una major presència internacional, amb un total de 325 expositors repartits en 64.000 m². A més, s’ha mantingut l’aposta pels drons en l’àmbit agrari, una important presència de tractors i maquinària pesant al servei de l’agricultura, així com un creixement d’empreses dedicades als sectors del reg, el viverisme, l’automoció, els fertilitzants, l’agricultura de precisió i el fred industrial. Quant al programa d’activitats paral·leles, que conforma un dels principals valors afegits de la Fira, s’ha pogut comptar amb unes 60 propostes, incloses jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions d’agricultura de precisió, reunions professionals i demostracions de productes i aliments.

En el decurs de la cloenda s’ha lliurat el Premi del Llibre Agrari, que enguany arriba a la seva 47ª edició. El guardó ha estat per l’obre “Inmunidad lactogénica en la cerdà: enfoque práctico”, de Lorenzo José Fraile Sauce (Editorial Servet). Per la seva banda, l’article “Cartografía de Cynodon dactylon en viñedo mediante imágenes UAV y tecnología OBIA para un uso sostenible y localizado de herbicidas”, d’Ana Isabel de Castro, José Manuel Peña, Jorge Torres-Sánchez, Francisco Manuel Jiménez-Brenes, Jordi Recasens, Francisco Valencia i Francisca López Granados, s’ha endut la 3ª edició del Premi de l’Article Tècnic Agrari. El jurat dels guardons, organitzats en el marc de la 64ª edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, ha destacat “l’oportunitat” de totes dues publicacions, ja que mostren la preocupació per la sanitat en els productes alimentaris tant en el vessant ramader com en l’agrícola.

El premi atorgat al guanyador de la convocatòria del Llibre Agrari és de 3.000 euros i de 1.000 euros per al de l’Article Tècnic. Enguany han optat al premi 36 obres, 25 llibres (en paper i digitals) i 11 articles tècnics. El jurat és integrat per professionals i tècnics de les disciplines de les obres presentades i per representants de cadascuna de les institucions patrocinadores (Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, Col·legi de Veterinaris de Lleida, Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i CaixaBank).

Igualment, s’ha fet entrega del 22è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, convocat per Fira de Lleida, amb la col·laboració de la demarcació de Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida. El primer premi, dotat amb 1.000 euros i lliurat pel paer en cap, Fèlix Larrosa, se l’ha endut la firma expositora AKIS Research, S.L. pel sistema de reg i fertilització WatmanPRO, idoni per visualitzar les operacions efectuades a través de telèfon mòbil i altres dispositius, la qual cosa facilita la presa de decisions envers aquests processos. El segon premi ha estat per la firma expositora Maquinària Atomitzadora, SL, pel polvoritzador MAKATO Sirocco O3, que porta implementat el sistema d’aplicació d’ozó en els tractaments fitosanitaris. Finalment el tercer premi ha recaigut en la firma Maquinària Agrícola PLUMED, S.L., per l’accessori de distribució de purins de mànegues ALP.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Milers de visitants omplen la 17a Fira del Caçador Ciutat de Tàrrega

Notícia següent

Els Mossos detenen el causant de l’accident múltiple de l’AP-7 perquè conduïa begut

Notícies relacionades