El Museu Morera acull l’exposició Poesia concreta. Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot

La mostra, que fou considerada com la primera exposició de poesia concreta de Catalunya, s ’inclou dins del programa de commemoració del 50è aniversari de la Petite Galerie de l’Alliance Française i de l’Any Joan Brossa

El Museu Morera mostra des d’avui i fins el 19 de gener l’exposició Poesia concreta. Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot . Es tracta del darrer dels actes de la commemoració del 50e aniversari de la creació de la Petite Galerie de l’Alliance Française i, coincidint amb l’Any Brossa, el Museu recorda la mostra que Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet i Guillem Viladot van presentar del 23 de gener al 7 de febrer de 1971 en aquest espai d’art alternatiu de la ciutat de Lleida.

Aquesta mostra està considerada com la primera exposició de poesia concreta a Catalunya, en la qual es van exhibir per primera vegada poemes d’aquests creadors, que, malgrat tenir trajectòries diferents, gràcies a les relacions internacionals o espanyoles, havien arribat a la poesia concreta o visual. El títol de la mostra, “Poesia concreta”, situava els poetes exposats dins del moviment nascut al Brasil i a Europa a principis dels anys cinquanta; un tipus de poesia visual hereva fidel del dadaisme, el qual reivindicava, d’una banda, la validesa de tots els materials en poesia i la independència de la lletra com un material més, i de l’altra, de l’art concret.

Gràcies al seu impacte públic, va generar tot un seguit d’articles de premsa, xerrades i conferències dels poetes que van fer possible una gran difusió de la poesia experimental i la generació d’una sèrie de creadors a Catalunya adscrits a aquest llenguatge.

Una exposició única

El Museu Morera acull, en un espai diferenciat i una vitrina, obres que es van poder veure en l’exposició de 1971. Des del Museu Morera s’ha intentat realitzar, segons ha explicat el director del Museu, Jesús Navarro, una “reproducció arqueològica” del que fou una exposició referent per a l’inici de la poesia concreta o visual a Catalunya. Una poesia que es caracteritza “per la importància que es dona a l’aspecte material i visual que es dona al poema, en aquest cas el full en blanc vindria a ser el llenç on es despleguen les paraules. Els poemes serien objectes i com a tals s’han de descobrir a l’espectador”.

L’exposició és una coproducció entre la Fundació Joan Brossa de Barcelona, la Fundació Privada Guillem Viladot “Lo Pardal” d’Agramunt i el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida.

La mostra que es va organitzar l’Alliance Française l’any 1971 va aplegar per primera vegada a Brossa, Viladot i Iglésias del Marquet i va tenir un impacte destacat en la seva trajectòria posterior. Fruit d’aquesta exposició Viladot i Iglésias del Marquet van incrementar la seva les seves edicions de poesia visual.

Mitjans importants de l’ època com Destino, La Vanguardia o Serra d’Or es van fer ressò de l’exposició de la Petite Galerie.

És especialment remarcable, segons ha explicat el comissari de l’Any Joan Brossa i de l’exposició, Manel Guerrero, “com Lleida i Jaume Magre van saber copsar aquest moment especial i rellevant de la poesia experimental a Catalunya”. L’exposició que es pot visitar a Lleida i que ja s’ha pogut contemplar a Agramunt viatjarà posteriorment a Barcelona, on s’ ampliarà amb més obres dels tres artistes.

El comissari de l’exposició ha posat en valor que l’obra de Brossa, Viladot i Iglésias del Marquet està pràcticament intacta i es preveu editar un catàleg amb textos i reflexions que ampliaran el contingut de la mostra.

La presència de l’obra de Guillem Viladot a l’exposició és remarcable perquè en aquell moment es trobava en un moment creador molt important i va aportar, més enllà de la poesia visual i “mostra també el significat de l’editorial Lo Pardal de llibres de poesia visual”, ha detallat Pau Minguet, director de la Fundació Privada Guillem Viladot “Lo Pardal” i també comissari de l’exposició.

La presentació de l’exposició Poesia concreta. Brossa, Iglésias del Marquet i Viladot l’ ha presidit el tinent d’alcalde i regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant.