El Museu de Lleida podrà publicar les imatges inèdites del trasllat de l’art de Sixena

El jutjat d'instrucció 1 d'Osca denega la petició de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena de destruir les fotografies i les gravacions

El Museu de Lleida podrà publicar les imatges inèdites de l’operatiu policial de l’11 de desembre del 2017 del trasllat de les obres d’art del Museu de Lleida al Monestir de Sixena, captades pel fotògraf Jordi V. Pou i enregistrades en vídeo per la periodista Laia Navarra. L’advocat de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, havia demanat al jutjat que es destruïssin i que no es publiquessin les imatges ja que no existia permís judicial per captar-les. El jutjat d’instrucció 1 d’Osca, però, ha denegat aquesta petició. En una providència amb data 13 de novembre, adverteix però de la necessitat de preservar la intimitat de policies i personal judicial que van participar al trasllat. Español va presentar recurs tres dies després.

Segons la providència del jutjat, les actuacions judicial són públiques, amb algunes excepcions que estiguin previstes a la llei i que, en aquest cas, no es donen. A més, segons la jutgessa, les imatges es van prendre a l’interior d’un recinte tancat regentat per una de les parts executores (el Museu de Lleida) i per tant l’actuació estaria “plenament legitimada”. Tot i això, recorda que la Llei de Seguretat Ciutadana preveu com a infracció greu l’ús no autoritzat d’imatges o dades personals que puguin posar en perill la seguretat dels cossos de seguretat o l’èxit d’una operació policial. És per això que demana que prenguin les mesures oportunes i adequades per impedir-ho, pixel·lant la imatge dels agents i personal judicial.

L’Ajuntament de Vilanova de Sixena ha recorregut aquesta providència al mateix jutjat perquè entén que l’únic que busca és quedar-se en un “punt mig” per satisfer totes les parts. Español no entén que si el jutjat permet enregistrar lliurement les imatges d’una “diligència judicial”, demani després que es pixel·lin. “La imatge o és publica o no ho és”, recull en el seu recurs. Considera a més que és “inconstitucional” que es dugui a terme qualsevol gravació d’actes judicials sense el control del jutge i posa en entredit l’autenticitat de les imatges que es van captar dins el Museu de Lleida. Alerta que “poden ser fàcilment manipulables” ja que el lletrat de l’Administració de Justícia hauria de garantir l’autenticitat de les imatges i això “no ha passat en aquest cas”.

El Museu de Lleida està ultimant un llibre gràfic que comptarà amb un centenar de fotografies inèdites de l’operatiu policial i judicial per traslladar les peces de Sixena a l’Aragó l’11 de desembre del 2017. Des del Museu han explicat que aquell dia es va contractar els serveis del fotògraf Jordi V. Pou per recollir gràficament tot el que havia de passar i que amb el pas del temps han cregut oportú fer un llibre de tot aquest material afegint-hi textos amb ”un relat fet amb les vivències dels mateixos treballadors”. La voluntat del Museu de Lleida és presentar el llibre, que edita Pagès Editors, coincidint amb l’aniversari del trasllat, el pròxim 11 de desembre, quan també es farà públic un vídeo inèdit de tot l’operatiu gravat des de dins.