El Centre Cívic de l’Ereta acull el festival Baisakhi

El tinent d’alcalde Joan Gómez saluda els participants en la festa de la religió sikh

La Comunitat Sikh de Lleida ha celebrat el festival Baisakhi, festivitat de la religió sikh que marca el principi del nou any solar. Es tracta d’una antiga festa de la regió del Panjab, que marca també l’inici d’un nou període de la collita. Aquesta festa s’escau el primer dia del mes solar baisakh, dins del calendari Nanakshahi, que correspon al dia 14 d’abril del calendari gregorià. En el sikhisme, aquesta és una de les festes més significatives, que commemora també l’establiment del Khalsa a Anandpur Sahib el 1699, pel desè gurú sikh, Gobind Singh.

Per a celebrar-ho a Lleida, també han portat el Guru Granth Sahib, el llibre sagrat Sikh. L’Ajuntament de Lleida ha cedit el Centre Cívic de l’Ereta per a la celebració, a la qual ha assistit el tinent d’alcalde i regidor de Participació ciutadana, Drets Civil i cooperació, Joan Gómez, el qual ha dirigit unes paraules a la comunitat. També hi era present el regidor Toni Postius, acompanyat del president de la Comissió Territorial de l’Horta, David Melé.

La pràctica de la religió Sikh a Catalunya és molt recent i està vinculada principalment a la migració de persones de procedència de l’Índia.

A Catalunya trobem nou gurdwaras (espais de culte sikh). A les comarques de Ponent no n’hi ha cap, però el col·lectiu sikh de Lleida es relaciona i coordina amb el de Reus, que els ha cedit en diverses ocasions el llibre sagrat, el Guru Grant Sahib, per a realitzar les cerimònies a la nostra ciutat.

A Lleida hi ha un grup d’unes 200 persones sikhs d’origen del Punjab (Índia). Tot i que la ciutat no disposa de gurdwara, la comunitat sikh és activa i en diverses ocasions organitzen cerimònies religioses i altres activitats en espais municipals, la primera es va fer el 2009.