Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

Desenes de pagesos i tractors col·lapsen Lleida per exigir preus justos per a la fruita

Avatar photo

Han protestat davant de quatre supermercats i de la seu del DARP, on han exigit una reunió urgent de tot el sector

Uns 200 pagesos pagesos amb una cinquantena de tractors han respost a la crida unitària de les organitzacions agràries catalanes per protestar contra el que consideren “abusos indiscriminats” de la gran distribució i exigir preus justos per a la fruita. S’han mobilitzat davant de quatre supermercats i també davant de la seu del Departament d’Agricultura a Lleida, on han entrat per demanar una reunió urgent de tot el sector entre dimarts i dimecres que ve. Si no es fa aquesta trobada i es posen sobre la taula solucions a la crisi de preus, amenacen de tornar divendres vinent i ocupar l’edifici fins que els rebi la consellera Meritxell Serret i el director general d’Alimentació, Carmel Mòdol. Les organitzacions també adverteixen que si la setmana que ve no detecten una alça en els preus convocaran noves mobilitzacions. Aquest divendres el focus l’han posat als establiments de LIDL i ALDI al costat de la carretera LL-11 de Lleida i després s’han traslladat al Mercadona del carrer Baró de Maials i al Carrefour de Passeig de Ronda, amb el conseqüent col·lapse de trànsit per allà on passaven.

A més, davant de cada punt han abocat remolcs plens de fruita, en total unes 30 tones de nectarines i peres, i han llençat ous i farina a les façanes. Ha estat una mobilització organitzada per Unió de Pagesos (UP), JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma en defensa del sector de la fruita i ha estat seguida molt de prop pels Mossos d’Esquadra, que han desplegat un important dispositiu. Els convocants assenyalen les grans cadenes de distribució però també les centrals fructícoles com les principals culpables dels preus irrisoris que estan cobrant els productors, que asseguren que ni tan sols cobreixen els costos de producció. Denuncien que se’ls paga entre 15 i 25 cèntims per un quilo de fruita que n’ha costat entre 30 i 35 de produir-la i que el consumidor la paga a més d’un euro i mig al supermercat. A més, acusen les administracions de “passivitat” davant les “condicions abusives” que imposa “l’oligopoli de la distribució”.

Els productors asseguren que la crisi de preus s’arrossega des del 2014 i que no poden aguantar una nova campanya amb preus “ruïnosos” perquè estan descapitalitzats i cada vegada tenen més dificultats per aconseguir finançament als bancs. Al manifest que signen UP, JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma afirmen que les gran cadenes de distribució només volen la fruita als lineals per fer ofertes de reclam i fins i tot les titllen de “terroristes per al sector, ja que la lluita entre les cadenes se centra només a baixar preus”.

A més, asseguren que la gran distribució “imposa condicions abusives i exerceix una competència deslleial que afecta els seus proveïdors, davant la passivitat de les autoritats competents”. Per això també apunten que totes les administracions (europera, estatal i autonòmica) són responsables de la “ruïna” dels productors per “incompetència” i “inacció”.

Al manifest també asseguren que “la pagesia ven els seus productes a un preu situat per sota del seu cost real, amb un diferencial del 700% respecte del valor que paga el consumidor. Ho estem dient des de fa dos anys, però res no canvia, els intermediaris no pensen renunciar als seus guanys, ni el Govern als seus impostos”, per la qual cosa conclouen que “els pagesos patim una explotació laboral permesa per tots els intermediaris”.

La d’aquest divendres no és la primera mobilització que s’organitza contra LIDL i ALDI. El 7 d’agost del 2015 UP, JARC i ASAJA ja van organitzar una contundent protesta al mateix punt, una mobilització on es van viure moments de tensió i que va acabar amb la intervenció dels Mossos d’Esquadra per evitar que els manifestants entressin als establiments. El juny de l’any passat la Plataforma en defensa del sector de la fruita, amb el suport de JARC-COAG i ASAJA, també van repartir fulletons informatius a les portes dels supermercats per denunciar les pràctiques de la gran distribució.

Per la seva banda, el departament d’Agricultura ha enviat un comunicat on assegura que s’han activat totes les eines que té a l’abast en suport del sector de la fruita dolça i que la interlocució amb el sector és constant per a estudiar les mesures que ajudin a fer front la crisi de preus.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Lleida commemora els 150 anys del naixement del músic i compositor Enric Granados

Notícia següent

Empresonen a tres persones que realitzava robatoris silenciosos a domicilis de Cambrils i l’Ametlla de Mar

Notícies relacionades