Declara al jutjat el primer ferit de les càrregues policials per l’1-O a Lleida

Denuncia la intervenció “violenta i desproporcionada” dels cossos policials i que va patir una luxació a l'espatlla

Avui ha declarat al jutjat d’instrucció número 4 de Lleida Gerard Dago, el primer ferit de les càrregues policials que van tenir lloc l’1 d’octubre. Aquest es trobava al col·legi de Benestar Social, el primer lloc de la ciutat on van intervenir les forces policials estatals, els quals el van fer fora de manera “violenta” i li van provocar una luxació a l’espatlla esquerra.

Unes vint persones l’han acompanyat aquest dimecres al matí a les portes dels Jutjats de la capital del Segrià abans que Dago entrés a declarar. El seu no és l’únic cas denunciat arran de les intervencions policials d’aquell dia, sinó que hi ha fins a 15 causes obertes en les quals hi estan representades 62 persones afectades per les càrregues policials de l’1 d’octubre. Els casos, gestionats de manera gratuïta per l’Associació d’Advocats per la Democràcia, fan referència als episodis viscuts aquell dia a diferents col·legis electorals de la ciutat de Lleida, Ponts i Soses i s’estan investigant en quatre jutjats, entre Lleida i Solsona.

L’advocada responsable del cas de Gerard Dago, Ester Sancho, explica que la policia va irrompre al col·legi de Benestar Social de Lleida de manera “desproporcionada i violenta” contra els veïns i veïnes “pacífics” que feien cua per votar. En Gerard fou la primer víctima, però a dia d’avui s’han presentat fins a 27 querelles en relació als episodis viscuts en aquest centre. En aquest sentit Sancho afirma que no tots declararan al jutjat, “però en el cas del Gerard, el jutge ha volgut escoltar en primera persona el cas de més gravetat”.

Per la seva part, Gerard Dago recorda que van ser “arrancats de manera violenta i em van luxar l’espatlla esquerra”, una lesió que li va comportar fins a un mes i mig de baixa. Afegeix que es al tractar-se del primer punt de votació en el que van intervenir les forces policials no s’esperaven “que ens traguessin de manera violenta i amb cops”. Segons Dago, els agents van actuar “amb mala fe, pegant-nos cops” i “un d’ells em va retòrcer el braç amb molta força”. La víctima afirma també que la lesió no el va permetre descansar amb normalitat perquè està operat de l’espatlla dreta. Finalment, declara que li costarà molt oblidar aquella escena, en la qual “vaig sortir disparat pel terra 5 o 6 metres”.