Concerts, publicacions i exposicions per commemorar l’Any Ricard Viñes

Avatar photo

La programació busca reforçar els vincles de l’artista amb la ciutat

El paer en cap, Àngel Ros, ha assenyalat que els anys Enric Granados i Ricard Viñes signifiquen l’aposta de Lleida per la cultura musical i posiciona la ciutat en l’àmbit més internacional. L’alcalde ha realitzat aquestes manifestacions en el decurs de la presentació de l’Any Ricard Viñes, que s’ha fet aquest migdia al Saló Rosa de la Paeria, “un lloc prou adient, ja que la sala està presidida per l’obra que Víctor Pérez Pallarès va dedicar a la música”, ha dit.

L’alcalde Àngel Ros ha agraït la col·laboració institucional de la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i del Departament de Cultura de la Generalitat, que juntament amb l’Auditori Municipal, el Conservatori i l’Escola de Música, participen en una programació confeccionada pel musicòleg i professor de la UdL i especialista en Ricard Viñes, Màrius Bernadó, i la directora de l’Auditori, Puri Terrado. Ros també confia sumar a l’any Ricard Viñes l’administració de l’Estat, a través del Ministeri de Cultura, tal com va succeir a l’Any Granados.

Àngel Ros ha sintetitzat la programació per commemorar el 75è aniversari de la mort d’aquest lleidatà il·lustre, músic internacionalment reconegut com un dels pianistes més universals de la música catalana i espanyola, a través del conjunt d’accions culturals que s’estructuren en tres eixos: audicions musicals (concerts), divulgació i coneixement científic de la seva obra (exposicions, publicacions i conferències) i potenciació del Concurs Internacional de piano Ricard Viñes, que en la seva nova estructura bianual, estrena la versió concurs/orquestra.

La directora de l’Auditori, Puri Terrado, i el musicòleg Màrius Bernadó han estat els encarregats de concretar la programació de l’Any Viñes. En primer lloc, Terrado ha informat de la projecció internacional del Concurs de Piano, que celebrarà la 23a edició entre el 26 i 30 de juny, i que ha tancat la inscripció amb 86 participants de més de 30 països. Tot seguit, la directora de l’Auditori ha anunciat dos concerts d’ordre internacional per la tardor, a més d’altres tres programats dins del Cicle de Piano Ricard Viñes, que han estat realitzats per tres dels guanyadors de les darreres edicions del concurs internacional.

Aquests dos concerts d’ordre internacional aniran a càrrec de Vladimir Ashkenazy, el 7 d’octubre, i d’Arcadi Volodos, el 26 del mateix mes. Ashkenazy és dels músics més venerats del nostre temps, amb una carrera que abasta més de cinquanta anys fent música tant al teclat com davant de l’orquestra. En el seu concert comptarà amb la participació del pianista Denis Kozhukhin, guanyador el 2010 del primer premi del Concurs Internacional Reina Elisabeth de Brussel·les.

Per la seva part, Volodos ha actuat per tot el món en recital i amb les més eminents orquestres i directors. Entre altres, ha treballat amb la Berliner Philharmoniker, l’Orquestra Filharmònica d’Israel, les Orquestres Filharmòniques de Nova York i Munich.

Màrius Bernadó ha explicat que l’Any Ricard Viñes, a més de dotar-se de concerts de gran vàlua i potenciar el Concurs Internacional, treballa en tres línies: reforçar els vincles de l’artista amb la ciutat, posar en relleu el seu llegat i patrimoni, un ampli recull de cartells, critiques i correspondència, i potenciar les activitats i vessants del músic, per incrementar el seu reconeixement internacional.

En aquest sentit, Bernadó ha especificat que la comissió organitzadora de l’Any Viñes reconstruirà els quatre històrics concerts que el músic lleidatà va oferir a la Salle Èrard de Paris (1905), què estan considerats com un punt d’inflexió en la interpretació pianística, ja que en quatre setmanes va recollir la història de la música per a tecla des del Renaixement fins a la modernitat. Aquesta experiència anirà a càrrec del pianista Miquel Villaba.

Una altra de les activitats de producció pròpia de l’Any Ricard Viñes serà la recuperació de la seva obra musical, una dotzena de peces per a piano, que publicarà l’editorial Tritó, així com les composicions per a veu i piano, que també es duran a l’escenari amb les veus de la mezzosoprano Elena Gragera i el pianista Anton Cardó, considerats com el millor duo liederístic del país.

Per contribuir a la preservació del llegat de Ricard Viñes, també s’organitzarà una exposició de cartells d’època, de finals del segle XIX i principis del XX, que estan a l’Arxiu Municipal, sobre els diversos concerts que el músic lleidatà va realitzar arreu del món.

La vicepresidenta de la Diputació, Rosa Pujol, s’ha congratulat de poder participar en aquest projecte que pretén acostar, dignificar i difondre el llegat Viñes. Ha afirmat que és un goig, fer-ho amb el rigor i la cura que es mereix, i també és un honor i una sort tenir un lleidatà tan il·lustre i transcendent. Al mateix temps, ha dit que era una alegria veure tanta gent implicada en un projecte que neix des de la seva terra.

El director dels serveis territorials de Cultura, Josep Borrell, ha fet referència a la dimensió personal de Ricard Viñes, que malgrat convertir-se en una figura internacional sempre va estimar i es va sentir arrelat a Lleida, terra on va voler ser enterrat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Recollida d’Aliments de Primavera torna a Tortosa

Notícia següent

ERC considera que la Llotja encara depèn de la injecció econòmica de la Paeria

Notícies relacionades