Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Comencen les obres del Museu d’Art de Lleida que estarà enllestit en dos anys

Avatar photo

Després de 100 anys d'història l'equipament no ha tingut mai una seu definitiva i és una de les pinacoteques d'art modern i contemporani més antigues del país

Les obres del nou Museu d’Art de Lleida han començat de forma oficial aquest dilluns a l’edifici de l’antiga Audiència, ubicat a la Rambla Ferran de la capital del Segrià. Un acte institucional amb presència de la consellera i el ministre de Cultura així com moltes altres institucions locals ha servit per posar la primera pedra d’aquest equipament que està previst enllestir en dos anys. Les obres tenen una pressupost de 4,4 MEUR i estan finançades amb una àmplia col·laboració institucional, per la Paeria, el Govern, el govern espanyol, la Diputació i la Unió Europea. Després de més de 100 anys d’història, és una de les pinacoteques d’art modern i contemporani més antigues del país i ara disposarà d’una seu definitiva. Amb el nou museu, bona part de les reserves seran visitables.
El futur equipament tindrà una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible. Totes les sales d’exposicions situades a la primera, segona i tercera planta compartiran el mateix disseny i es podran reconfigurar permanentment. La planta baixa estarà pensada com una plaça com a ‘plaça pública’ i enllaçarà amb la rambla de Ferran. Incorporarà la zona de recepció per als visitants, la botiga i espais d’interpretació dels continguts del museu. La darrera planta, de l’edifici, la cinquena, acollirà una sala d’actes polivalent i una aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa-mirador amb vistes a la Seu Vella.

Bona part de les reserves del Museu, que s’ubicaran a la quarta planta, seran visitables. Es tracta d’una innovació museogràfica que vol superar els límits dels espais físics dels museus i facilitar al màxim l’accés a la col·lecció. La planta dedicada a les reserves es complementarà amb un altre espai a la planta baixa, només per a ús dels professionals del Museu, que funcionarà com a taller bàsic de conservació i punt de recepció dels béns que ingressin a l’equipament.

Àmplia col·laboració institucional

Les obres tenen un pressupost total de 4.470.950 euros, finançats per l’Ajuntament de Lleida, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Unió Europea (fons FEDER) i el Ministeri de Foment (1,5% Cultural). És l’únic projecte de la ciutat dels darrers anys en què hi ha finançament conjunt d’aquestes cinc administracions. L’alcalde Fèlix Larrosa ha remarcat que el museu ”ja és un exemple de la cooperació institucional per la que apostem amb diàleg, que és el que ha de ser la política”.

Més de 100 anys d’història

El Museu d’Art de Lleida és una de les pinacoteques d’art modern i contemporani més antigues del país. Va obrir portes un 11 de maig de 1917 a l’antic mercat de Sant Lluís i, al llarg dels més de 100 anys d’història ha estat ubicat en diferents seus, la segona planta de l’antic Hospital de Santa Maria (l’actual IEI), el convent del Roser i l’edifici del Casino, on es troba actualment.

El museu es va anomenar Jaume Morera a partir de 1925 després d’una nova donació d’obra d’aquest paisatgista lleidatà que va ser-ne, a més, un dels seus primers impulsors.

L’art modern i contemporani a Lleida

La col·lecció de l’actual Museu d’Art Jaume Morera inclou prop de 4.500 obres i està especialitzada en art modern i contemporani, amb un pes important dels creadors lleidatans. En aquest sentit, compta amb la major col·lecció a escala internacional de Xavier Gosé (289 dibuixos, pintures, il·lustracions i material divers).

Així mateix, cal destacar el fons de Leandre Cristòfol, un dels escultors més rellevants de l’art espanyol del segle XX – més de 190 escultures, relleus i altres – juntament amb obres dels seus companys de l’avantguarda dels anys trenta i a Lleida: Lamolla, Viola i Crous.

El Museu Morera també posseeix pintures dels grans noms de la plàstica lleidatana del primer terç del segle XX (Morera, Gili i Roig, Viladrich, Samarra), dels artistes vinculats amb la irrupció de l’abstracció pictòrica a Lleida a la dècada dels 50, dels autors vinculats a la Petite Galerie de l’Aliança Francesa i, finalment, els nous valors de la plàstica lleidatana dels anys vuitanta i noranta.

El museu manté un intens calendari expositiu al llarg de tot l’any i, habitualment, cedeix obres per a exposicions arreu del territori espanyol. L’exposició més visitada de la seva història ha estat la mostra de fotografies sobre el bombardeig de Lleida realitzades per Agustí Centelles, que va rebre 9.000 visitants.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La UdL promourà la inserció laboral de persones amb discapacitat

Notícia següent

Un mosso fora de servei deté un home que acabava de robar una bossa de mà a una dona gran

Notícies relacionades