Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

El bisbat de Barbastre denuncia per via civil al bisbat de Lleida i al Consorci per 111 obres de la Franja

Asseguren que estan al museu lleidatà "en dipòsit" i recorda que l'església ja n'ha reconegut la propietat aragonesa

El bisbat de Barbastre-Montsó ha denunciat per via civil al bisbat de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida per les 111 obres d’art que formen part del Museu de Lleida i que el Bisbat de Barbastre-Montsó reclama com a pròpies des del 1995 i en demana el trasllat a l’Aragó. La demanda s’ha presentat aquest dimarts finalment al jutjat de Barbastre tot i que en un primer moment, l’advocat aragonès va dir que es faria al de Lleida. El delegat diocesà de comunicació de la diòcesi de Barbastre-Montsó, José Maria Ferrer, ha explicat a l’ACN que la denúncia és una acció reivindicativa perquè “l’església ja ho ha dit tot” i ha donat la raó a l’Aragó. “Es fa perquè es reconegui per via civil el dret de propietat de la diòcesis de Barbastre-Montsó sobre les 111 obres”, ha afegit. “Són peces artístiques de valor divers que estaven en una cinquantena de parròquies de la diòcesis de Barbastre-Montsó que, per raons de conservació i perquè no es perdessin es van recollir a Lleida, a títol de dipòsit”, ha explicat. Ferrer ha recordat que el bisbat de Lleida va reconèixer l’octubre passat, en un acte de conciliació al jutjat de Lleida, que no n’eren propietaris però que no depenia només d’ells tornar-los, si no del Consorci del qual en formaven part altres entitats i administracions i que ell es trobava “amb les mans lligades”.
Aquestes 111 peces pertanyien a les antigues parròquies de la Franja segregades l’any 1995 del Bisbat de Lleida. Aquell any, el Vaticà va dictar un decret en què després de vuit segles d’història, va decidir segregar les parròquies de la Franja de Ponent de la Diòcesi de Lleida perquè passessin a formar part de la de Barbastre-Montsó. A partir d’aquell moment, és quan el bisbat aragonès comença a reclamar a Lleida les obres i peces d’art originàries de les parròquies de la Franja. Fins ara, el conflicte s’havia desenvolupat per la via eclesiàstica.

Ara, a l’haver esgotat aquesta via s’ha iniciat la judicial. Ferrer ha assegurat que els bisbes de Lleida i de Barbastre tenen una bona relació i que el de Barbastre ha anat informant al de Lleida de totes les accions que es duien a terme, inclús d’aquesta judicial. “No hi ha cap enfrontament personal”, ha assegurat. Ferrer ha recordat que abans de denunciar els fets per la via civil es va intentar arribar a un acord en un acte de conciliació celebrat el 31 d’octubre de 2017 als jutjats de Lleida però que l’acord però no va ser possible.

L’advocat del bisbat de Lleida va reconèixer la propietat de l’Aragó de les peces però va dir que no només depenia d’ell donar-les. Formen part del Consorci del Museu de Lleida el bisbat de Lleida, la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida. Des del Consorci defensen que les 111 obres reclamades formen part de la col·lecció del Museu de Lleida i que estan protegides per la Llei de Patrimoni de la Generalitat, que n’impedeix que puguin sortir de Catalunya sense l’autorització del departament de Cultura.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els Mossos van prioritzar ajudar els ferits durant les càrregues policials de l’1-O

Notícia següent

La Fira de Sant Josep de Mollerussa arriba als 239 expositors inscrits a un mes de celebrar-se la 146a edició

Notícies relacionades