El Bisbat de Barbastre demana al ministre de Cultura que també aprofiti el 155 per reclamar les obres de la Franja

En els propers dies presentarà una demanda per reivindicar les 115 peces de parròquies de la Franja de Ponent que estan al Museu de Lleida i són objecte d'un litigi des de 1995

El Bisbat de Barbastre-Montsó ha demanat al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que aprofiti la ”conjuntura política” que ofereix l’aplicació de l’article 155 sobre Catalunya per ”posar fi” al litigi de les 115 obres d’art provinents de la Franja de Ponent que es troben al Museu de Lleida. D’aquesta manera reclamen que Méndez de Vigo que faci com pretén fer amb les 44 obres de Sixena i ordeni el trasllat a l’Aragó dels béns d’aquestes parròquies que havien format part del Bisbat de Lleida. El Bisbat de Barbastre té previst presentar en els propers dies una demanda per exercir l’acció reivindicativa d’aquests béns, tal com ja va anunciar l’advocat Joaquín Guerrero el passat 31 d’octubre després d’un acte de conciliació amb el Bisbat de Lleida on no es va arribar a cap acord. El litigi amb aquestes 115 peces s’arrossega des de l’any 1995 i fins ara només s’havia tramitat per la via eclesiàstica.
En el comunicat, el Bisbat de Barbastre expressa la seva ”alegria” pel fet que el conflicte entre el Monestir de Sixena i la Generalitat ”vegi la llum donant compliment a les resolucions judicials fermes”. En aquest sentit, des del bisbat donen l’enhorabona a les germanes santjoanistes, propietàries del Monestir de Sixena, i també a l’equip jurídic que ha treballat per exigir el lliurament de les 44 peces de Sixena que es troben al Museu de Lleida.

Una vegada emesa l’ordre sobre els béns de Sixena per part del ministre de Cultura, el Bisbat de Barbastre li demana que aprofiti la ”conjuntura política” perquè pugui intercedir ara sobre el litigi dels béns de les parròquies de la Franja de Ponent, que s’arrossega des de fa més de 20 anys.

Aquestes 112 peces pertanyien a els antigues parròquies de la Franja de Ponent segregades l’any 1995 del Bisbat de Lleida. Aquell any, el Vaticà va dictar un decret en què després de vuit segles d’història, decideix segregar les parròquies de la Franja de Ponent de la Diòcesi de Lleida perquè passin a formar part de la de Barbastre-Montsó. A partir d’aquell moment, és quan el bisbat aragonès comença a reclamar a Lleida les obres i peces d’art originàries de les parròquies de la Franja. Fins ara, el conflicte s’havia desenvolupat per la via canònica.