Audiència pública al Plenari dels infants i dels adolescents

El Consell d’ Infants i el Consell de Joves, que integren el plenari, han exposat les conclusions dels treballs realitzats aquest curs a l’entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 i del projecte “Som Imprescindibles”

El Saló de Sessions de la Paeria ha acollit aquest migdia l’Audiència Pública anual al Plenari dels Infants i Adolescents de la Ciutat de Lleida, integrat per un Consell d’Infants, que representa alumnes de 5è i 6è de primària, i un Consell de Joves, format per alumnes de secundària.

Els infants i adolescents integrants del Plenari han exposat el treball realitzat durant aquest curs centrat en els Objectius del Desenvolupament Sostenible i en el projecte “Som imprescindibles” en què han presentat les seves iniciatives per millorar la ciutat als diferents grups municipals que integren l’Ajuntament. El Consell d’Infants ha proposat crear més espais verds i reduir els descampats que es converteixen en abocadors, millorar el carril bici i ampliar-lo per arribar a tots els barris, fer campanyes per a que es redueixi l’ ús de materials plàstics no reciclables, continuar potenciant el transport públic, posar bancs a la canalització del riu i fer-hi activitats per a totes les edats i crear espais de convivència i d’integració social.

Per la seva banda, els nois i noies del Consell de Joves han demanat que els parcs tinguin espais per a nens i nenes majors de 12 anys, amb espais per jugar i sentar-se, parcs o espais tancats per a gossos, papereres amb tapa i més fonts d’aigua potable. Coindicideixen amb el consell d’infants en fer parcs i zones verdes en descampats i vetllar per a que els netegin si són privats i en l’ampliació del carril bici.

45 nois i noies han participat aquest curs en el Consell Joves, en representació de 14 centres de la ciutat (Col·legi Episcopal, Institut Màrius Torres, Col·legi Lestonnac, Institut La Mitjana, Col·legi El Carme, Institut Maria Rúbies, Institut Josep Lladonosa, Col·legi Santa Ana, Institut Joan Oró, Institut Guindàvols, Col·legi Sagrada Família, Col·legi FEDAC, Col·legi Maristes Montserrat, Institut Manuel de Montsuar) i 53 nens i nenes de 12 escoles i col·legis han format part del Consell d’Infants (Escola Països Catalans, Col·legi Maristes Montserrat, Escola Francesco Tonucci, Escola Frederic Godàs, Escola Joan Maragall, Escola Pràctiques II, Escola Riu Segre, Escola Camps Elisis, Escola Príncep de Viana, Escola Joan XXIII, Col·legi Lestonnac, Escola Magí Morera).

Ha presidit l’audiència pública al Plenari la tinent d’alcalde Montse Parra i hi han participat la regidora d’Educació, Rosa Maria Salmeron, la Defensora dels Drets dels Infants, Maria Jesús Cabau, Abril Naranjo, representant del Consell d’ Infants, Andreu Bisús, representant del Consell de Joves i els regidors Carlos Gonzàlez (ComúdeLleida), Joan Vilella (PP), Francesc Gabarrell (la Crida-CUP), Josep maria Baiget (Grup ERC-Avancem), José Luis Osorio (C’s), Marta Gispert (PdCAT) i Sara Mestres (PSC). Tant els representants del govern municipal com els dels grups han felicitat els infants i nois i noies integrants del Plenari pel seu treball durant el curs, per la seva implicació en el seu entorn més proper i els han esperonat a continuar aportant la seva visió de la ciutat per incorporar les seves propostes. La Defensora dels Drets dels Infants i dels Adolescents, Maria Jesús Cabau, ha posat de relleu el compromís dels nens i les nenes del Plenari amb la ciutat i la importància d’incorporar la seva mirada per fer una ciutat millor.

En la línia de treball sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030, els infants i joves han escollit i treballat els que els més els preocupen: la igualtat de gènere, l’educació de qualitat, la fi de la pobresa, la reducció de les desigualtats, l’acció climàtica, la fam zero, la salut i el benestar, l’ aigua neta i el sanejament, el consum responsable i el treball digne.

El Plenari dels Infants i dels Adolescents és un òrgan consultiu, participatiu i representatiu de la població infantil i adolescents de la ciutat de Lleida. Es va crear l’any 1998 amb l’objectiu de crear un espai de trobada i reflexió on els infants i joves se sentint protagonistes i participin de manera activa en diferents temes de la ciutat, generant un context que permeti la seva participació.