Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Arrenca la 29a edició de la Fira de Titelles de Lleida

Una cinquantena de funcions de pagament ja han exhaurit les entrades i s'amplia el nombre de professionals acreditats

A Lleida ja està tot a punt per convertir-se fins diumenge en el gran punt de trobada del teatre de titelles, tant per al públic com per a professionals del sector de les arts escèniques. La 29a edició de la Fira de Titelles porta a la ciutat 26 companyies que oferiran un centenar d’actuacions en 27 espais, entre carrers, places i sales d’exhibició. Disset dels espectacles són estrenes, entre els qual l’obra inaugural, ‘Alicia y las ciudades invisibles’, de la companyia murciana Onírica Mecánica, una versió d”Alícia al País de les Meravelles’ de Lewis Carroll que es podrà veure per primer cop a Catalunya. Serà a les 22:15h al Teatre de l’Escorxador. Les primeres funcions, però, ja han arrencat des de primera hora de la tarda. És la proposta per a adults ‘Cases’ de Xesca Salvà a la Saleta, l’obra ‘Roig Pèl-Roig’ de la companyia mataronina Mimaia Teatre al teatre Julieta Agustí o l’espectacle ‘Hats’ que també estrenen els lleidatans JAM a la plaça Ricard Vinyes. Una cinquantena de funcions de pagament ja han exhaurit les entrades i aquest any també s’ha ampliat el nombre de professionals acreditats.
La Fira ha programat un total de 101 actuacions (deu més que l’any passat). De les companyies presents a la Fira, deu són catalanes, vuit de la resta de l’Estat i vuit més internacionals (de països com Itàlia, França, Dinamarca, Holanda, Canadà i Regne Unit), que oferiran 26 espectacles dels quals 17 són estrenes (5 estrenes absolutes, 2 estrenes a l’estat espanyol i 9 s’estrenaran per primer cop a Catalunya).

La Fira es marca sempre com a objectiu esdevenir una plataforma de mercat per als professionals de les titelles i al mateix temps de difusió artística, i aconsegueix a cada any una gran resposta del públic. En concret, aquesta 29a edició espera una afluència de 40.000 espectadors i compta amb la participació d’uns 170 programadors i més 300 professionals. Les xifres han augmentat respecte les darreres edicions així com també la diversitat de procedència dels acreditats, segons ha destacat el codirector de la Fira, Oriol Ferre. ” Han arribat fins a Lleida programadors i professionals de tot el món, molts d’europeus -de Portugal, França, Dinamarca, Bèlgica o Hongria- però també directors de festivals d’Estats Units, de Canadà, i també d’Àsia tenim programadors i companyies acreditades del Japó, de Corea del Sud, a banda d’Israel o de Jordània”.

Ferre ha comentat que encaren la 29a edició “amb molta il·lusió” justament per la gran quantitat de persones que han arribat fins a Lleida “per aprofitar aquest punt de trobada de professionals del sector de les arts escèniques”. Pel que fa a la resposta del públic, es preveu que torni a ser massiva. I és que aquest divendres a primera hora de la tarda, quan tot just havia d’arrencar el certamen, ja hi havia una cinquantena d’espectacles amb les entrades exhaurides, sobretot obres per a públic infantil i familiar, però també adreçats a joves i adults.

Pel que fa al programa d’enguany, el codirector de la Fira remarca que s’hi pot trobar “un ventall molt ampli” de tipus d’espectacles. “Nosaltres apostem perquè siguin visibles les propostes tradicionals d’aquest art ancestral que és el teatre de titelles i d’objectes, però alhora també busquem les novetats amb l’ús de les noves tecnologies, espectacles contemporanis que veuen també d’altres disciplines com el circ o la dansa, per complementar el programa amb el ventall el màxim d’obert possible perquè tant l’espectador com el professional pugui veure el que és el teatre de titelles avui en dia”, ha afirmat. L’única incertesa és la que provoca la meteorologia. “Esperem que el temps aguanti i si finalment en algun moment plou activarem el pla B”, ha comentat Ferre.

Primeres propostes

La Fira ha començat aquest divendres a la tarda amb diverses propostes com la que s’ha pogut veure al teatre Julieta Agusti, l’obra ‘Roig Pèl-Roig’, un espectacle dirigit al públic familiar de la companyia mataronina Mimaia Teatre que reflexiona sobre el treball infantil i convida a pensar què hi ha darrere de les coses que envolten les nostres vides i en quines condicions s’ha fabricat. El protagonista del muntatge és un nen amb els cabells vermells i desordenats, en Roig Pèl-Roig, que treballa a les mines de carbó de Mai Més. L’infant somia escapar-se algun dia de les mines per poder mirar la lluna i les estrelles. El muntatge està inspirat en el relat ‘Rosso Malpelo’ del novel·lista italià Giovanni Verga.

La directora de l’obra, Dora Cantero, ha explicat que ‘Roig Pèl-Roig’ és una producció “amb una doble lectura, que sigui divertida per als infants i que s’ho passin bé i també una segona lectura amb missatge per als adults, perquè arribin a casa i puguin parlar i reflexionar”.

La responsable del disseny de l’escenografia, Mina Trapp ha explicat que han creat unes titelles en forma de guant amb cames especialment per aquesta obra, en què hi ha les dues autores a l’escenari i també música en directe. És la segona obra d’aquesta companyia mataronina.

Totes dues han coincidit a elogiar la plataforma de difusió que suposa la Fira de Titelles de Lleida. “És un lloc molt bo re retrobar-se amb companys, amb programadors d’arreu, amb un públic que ja està acostumat al teatre de titelles… altres vegades que hem vingut aquí ens han sortit actuacions fora i sempre aprenem molt del que fan les altres companyies”, comenta Cantero. “Jo he vingut també altres vegades i amb altres companyies i sempre és un plaer perquè et trobes amb molta gent internacional i és una gran plataforma perquè programadors i companys vegin la teva feina”, afegeix Trapp.

A banda de ‘Roig Pèl-Roig’, per aquest divendres s’han programat una quinzena de funcions. La plaça Ricard Vinyes s’ha omplert per a l’estrena de ‘Hats’, de la companyia JAM, una obra sense paraules que crida a lluitar pels somnis sense tenir por del fracàs.

També estan al programa d’aquest divendres les obres ‘Cases’ a la Saleta, ‘Appeso ad un Filo’ a la clínica oftalmològica ILO (que s’incorpora enguany com a espai d’exhibició), ‘Memòria envasada al buit’ a l’església Sant Martí, ”The Greatest and 2nd Smallest Circus in the World’, a la plaça Sant Joan, ‘Història d’una llavor’ i l’espectacle inaugural ‘Alicia y las ciudades invisibles’, al Teatre de l’Escorxador, ‘El Cruce’, al Cafè del Teatre i ‘Heliko’ a la plaça Esteve Cuito a l’Escorxador.

El certamen també programa jornades tècniques i activitats paral·leles , com ara un concurs fotogràfic o el visionat de curtmetratges amb la col·laboració d’Animac, així com activitats al carrer o exposicions, entre altres propostes. El certamen, organitzat pel Centre de Titelles de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, ha disposat enguany d’un pressupost de 178.800 euros. L’any que ve, quan celebraran les 30 edicions, s’ha pensat inaugurar el certamen a la Llotja de Lleida

A més, la Fira de Titelles de Lleida arriba a la seva 29a edició amb tres premis sota el braç. Han estat guardonats en els Premis Nacionals de Cultura 2018, en els Premis Comerç i Turisme de la Ciutat de Lleida 2017 i amb el Premi Internacional Ciutat de Lleida.

Un any més, el Banc dels Aliments i l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida col·laboren amb les activitats paral·leles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Barcelona demana 26 anys de presó a l’exprofessor dels Maristes acusat d’abusos sexuals

Notícia següent

Presentació de les motocicletes Norton i Benelli al Saló de la Moto de Reus

Notícies relacionades