Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Un 68% de les persones que han passat pel Bus de la Salut tenen les artèries malaltes

Avatar photo

Tres anys després de posar en marxa el projecte que recorre diferents poblacions de la demarcació la Diputació de Lleida el renovarà per 4 anys més

Després de posar en marxa al gener de 2015 el Bus de la Salut, un total de 6.755 persones amb factors de risc hi han passat per fer-se les proves mèdiques que diagnostiquen malalties ateromatoses o renals. Els responsables d’aquesta iniciativa de la Diputació de Lleida han fet balanç aquest dimarts dels tres anys del projecte i han assenyalat que un 68% de la població que ha passat pel bus té les arteries malaltes, és a dir que hi té plaques de greix que en un futur li poden suposar un perill per a la seva salut i fins i tot provocar-li la mort. El Bus de la Salut continuarà recorrent durant quatre anys més diverses poblacions de la demarcació de Lleida allunyades de centres hospitalaris ja que la Diputació de Lleida signarà properament un conveni amb la Fundació Renal Jaume Arnó, la UDETMA i el Departament de Salut per tal d’aportar els més de 425.000 euros anuals que costa el projecte.
De les 6.755 persones que han passat pel Bus de la Salut durant els darrers 3 anys, un 51% eren dones, d’entre 50 i 70 anys, i un 49% homes de 45 a 65 anys. Hi van en funció del seu historial mèdic en base a si presenten factors de risc per desenvolupar malalties renals o ateromatoses per aspectes com si són fumadors o presenten obesitat, entre d’altres. D’entre aquestes més de 6.700 persones, 4.600 tenien malaltia ateromatosa, és a dir, que les seves artèries no estan sanes i hi tenen plaques de greix. Això resulta ser un 68% del total.

La coordinadora del Bus de la Salut, Àngels Betriu, ha remarcat que aquestes dades demostren que la feina que s’ha fet en els darrers anys ”és important” perquè els factors que es detecten ”són controlables”. Ha posat com a exemple el fet que a 51 de les persones a qui se’ls ha fet les proves se’ls ha trobat que les plaques ja els estaven taponant les artèries per la qual cosa se les ha derivat per ser tractades i operades a les unitats de neurologia dels hospitals. Així mateix, ha destacat que a 1,4% de la població s’ha trobat aneurisma aorta abdominal, que significa que la bena aorta és més gran del normal i comporta que s’hagi d’aplicar cirurgia vascular.

Altres aspectes que s’han pogut detectar en els darrers tres anys a les persones que han passat pel bus, són per exemple que un 15,7% de la població podria tenir una malaltia renal i que al 14,5% dels usuaris se’ls ha trobat hipertensió. A més a més, també s’ha incidit en malalties com la diabetis ja que les persones que la pateixen no poden fer-se les proves al Bus però tot i així, s’ha detectat que un 34% dels qui hi ha passat podrien ser ”prediabètics” i que un 2% ja ho eren sense saber-ho.

Al Bus també s’observen aspectes com el colesterol i s’ha determinat que un 20% de la població el té alt així com que un 15% de l’espirometria alterada. A més a més, s’han detectat un 4% d’arítmies no conegudes. En aquest sentit, amb les dades recollides s’ha determinat que un 56% de la població fa un exercici físic mínim, inferior al que hauria de fer de forma normal.

Tot plegat ha servit també per determinar que la dieta és un element important i a la vegada pot esdevenir un factor de risc per a determinades persones. Betriu ha explicat que al territori hi ha poca implantació de la dieta Mediterrània, contràriament al que es podria pensar i que de les persones que han passat pel Bus, només un 8% hi té una ”alta adherència”, mentre que el 74,5% l’aplica de forma moderada, i el 17,5% de forma baixa.

La directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, ha remarcat la importància que un projecte com el del Bus de la Salut pugui rebre finançament per part d’una institució pública ja que serveix per prevenir malalties amb una ”elevada mortaldat” o que també provoquen importants minusvalies. Fernández també ha destacat que durant tres anys han aconseguit arribar a la població d’una ”àrea geogràfica molt extensa” de municipis molt separats. Cada any, el bus passa per uns 40 pobles de la demarcació de Lleida.

Tot plegat ha comportat que el Bus de la Salut hagi estat reconegut a nivell internacional i recentment els seus responsables han participat a Brussel·les en una reunió per buscar col·laboracions per estendre el projecte i intentar buscar més recursos per a la investigació. Segons Fernández, és complicat aconseguir ajudes a aquests nivells ja que s’han de presentar projectes on participin tres països com a mínim i en el seu cas s’està buscant ”partenrs” per poder presentar la proposta a un any i mig vista.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha anunciat que en breu se signarà un conveni per renovar 4 anys més el Bus de la Salut i donar-li garanties. El conveni se signarà amb la Fundació Renal Jaume Arnó, la UDETMA i el Departament de Salut i estipularà que l’ens provincial aportarà els 425-450.000 euros anuals que costa el projecte.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detingut a Salou per manipular una denúncia per intentar cobrar de l’assegurança

Notícia següent

Amada Rodríguez Llorente, presidenta d’LGTeBre, l’Associació de Lesbianes, Gais, Transgèneres, Bisexuals i Intersexuals de les Terres de l’Ebre “El nostre objectiu últim és fer de les Terres de l’Ebre un territori d’on no calgui marxar per motius d’orientació sexual”

Notícies relacionades