? La Paeria activa el Pla per prevenir els efectes de l’onada de calor

Des d’avui fins dijous es podria superar el llindar dels 38,1ºC, segons les previsions meteorològiques

0
120

L’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Miquel Pueyo, com a responsable de les polítiques municipals en matèria de seguretat ciutadana, prevenció i protecció civil ha activat avui la Fase 2 del Pla d’actuacions per prevenir els efectes d’una onada de calor al municipi de Lleida (POCSMLL 19), tenint en compte l’avís per les previsions d’altes temperatures a la ciutat en les pròximes hores que ha facilitat el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).

Segons el CECAT, la previsió per avui és que a la comarca del Segrià entre les 14 i les 20 hores hi hagi una probabilitat del 10 al 30% de superar la temperatura de 38,1ºC (perill alt). Per demà i dimecres, dia 23 i 24 de juliol, la previsió és que la probabilitat augmenti del 30 al 70% i el nivell de perill per a ambdós dies se situa en cinc sobre sis (temperatura de perill molt alt), essent molt probable que s’allargui fins dijous.

Així doncs, caldrà seguir les actuacions previstes en la memòria del POCSMLL 19 i en concret del punt 7 Fase 2, que són, amb caràcter general, les següents:

• Revisió dels recursos humans per part del departament de Protecció Civil: voluntaris de protecció civil que es puguin necessitar en una situació de superació de perill alt com a suport per al transport de persones vulnerables i que no disposen de condicions adequades en el domicili a locals municipals habilitats per fer aquest tipus d’allotjament.

• Revisió dels recursos materials: equipaments dels locals municipals climatitzats (funcionament dels aparells de climatització i disponibilitat de menjar i espais vàlids per allotjaments temporals) i vehicle de transport comunitari per tal de fer aquest trasllat de persones del seu domicili als locals municipals d’allotjament temporal per prevenir els efectes de la calor.

• A través de la regidoria de Polítiques per al dret de les persones s’intensifiquen les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials a nivell domiciliari recordant les indicacions de prevenció enfront una onada de calor (Servei d’Atenció Domiciliària i Teleassistència domiciliària). També per part dels equips bàsics d’atenció primària i d’atenció a la infància i de l’alberg municipal es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables que s’han censat.

• Es continua recomanant a la població de Lleida i en especial a la més vulnerable a aquest risc, com les persones majors de 75 anys, malalts crònics, persones discapacitades físiques/psíquiques, indigents, així com persones que queden desemparades i exposades directament als efectes de la calor que segueixin les indicacions següents:

Fresca a casa:

– Tanqueu les persianes quan hi toca el sol.

– Obriu les finestres durant la nit.

– Estigueu-vos a les zones més fresques.

– Refresqueu l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

– Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, casals, cinemes, etc.)

Busqueu l’ombra al carrer:

– Eviteu sortir al migdia, quan fa més calor.

– Porteu una gorra o un barret i utilitzeu roba lleugera i que no sigui ajustada.

– Mulleu-vos una mica la cara i la roba.

– Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol.

– Limiteu l’activitat física intensa.

Molta aigua:

– Beveu aigua i sucs de fruita.

– Refresqueu-vos sovint.

– No prengueu begudes alcohòliques.

– Eviteu els menjars molt calents.

FER UN COMENTARI