La Paeria aprovarà una declaració en suport a les mobilitzacions contra el canvi climàtic

Les temperatures màximes han pujat entre 1,5 i 3 graus mentre que la mitjana ha augmentat 1,2

Miquel Pueyo, Sergi Talmonte i Esther Fanlo en roda de premsa aquest matí als Camps Elisis. Foto: La Ciutat

Aquest matí han comparegut en roda de premsa l’alcalde, Miquel Pueyo, el regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte i la gerent de l’Institut Municipal de Sostenibilitat, Esther Fanlo, per anunciar que Lleida aprovarà una declaració a favor a la jornada de vaga que hi ha mundialment i de les mobilitzacions que el pròxim dia 27 de setembre es faran en contra del canvi Climàtic, coincidint amb la data del ple municipal.

Pueyo ha destacat que “som aquí per parlar de la decisió què hem pres de declarar emergència climàtica a conseqüència del canvi climàtic” afegint que “avui dia ja no és un tema en debat sinó una realitat”. L’alcalde de Lleida també ha recordat l’estudi que des de l’Ajuntament es va fer alertant que la vall de l’Ebre podia ser una de les zones més afectades. Altrament, Pueyo, ha volgut negar els tòpics que “de vegades es fan ser servir” per dir que “a Lleida el canvi climàtic passa de llarg” o que “l’aire de Lleida és pur”, afegint que “com Ajuntament considerem una prioritat actuar amb totes les mesures que estiguin al nostre abast per contribuir a revertir l’escalfament global”.

Talamonte, per la seva banda, ha anunciat que “les mesures seran fets concrets com les bonificacions en la fiscalitat per implantació d’energies renovables, actuacions en temes de mobilitat com implantacions de zones 30 i pacificació del trànsit amb suport al transport no contaminant i replantacions d’arbrat per generar ombres a la ciutat”. Altrament, també ha destacat, tal com s’explicava en una entrevista en aquest diari, que “es ficarà en funcionament l’Agència de l’Energia de Lleida que ha de ser una estructura que faci assessorament i recolzi totes les modificacions de canvi de model energètic a la ciutat”.

Fanlo, en relació a dades de temperatures, ha afirmat que “des que es comptabilitzen les dades a Lleida estem 1,2 graus per sobre de la mitjana en la qual estàvem a mitjans de segle passat”, en referència a les temperatures màximes, ha destacat que “han pujat entre 1,5 i 3 graus”. Pel que fa a precipitacions, ha comentat que han anat disminuint, no tant a Lleida capital, però si al Pirineu i Prepirineu, que ens afecta directament perquè l’aigua que arriba d’aquesta zona és la que utilitzem a la ciutat. Referint-se a les emissions de CO₂, ha apuntat que “a Lleida produïm 398.000 tones de diòxid de carboni anualment, això ens toca a 2,9 tones de diòxid de carboni per persona”.

La declaració s’aprovarà el mateix dia de la vaga en què hi ha previstes diverses mobilitzacions i actes arreu del territori, i en concret, a Lleida capital.