La Diputació de Lleida denuncia l’ús “partidista” de la justicia i exigeix l’alliberament immediat de Sànchez i Cuixart

A través d'una moció de CiU, ERC i CUP que ha rebut els vots en contra del PSC i C's

La Diputació de Lleida ha aprovat una declaració de suport als presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, on s’exigeix la seva “immediata posada en llibertat” en considerar que se’ls acusa d’un delicte de sedició que és “injustificat”. Al text, també es denuncia “l’escassa qualitat democràtica d’un Estat que fa un ús partidista de les institucions judicials” i insta les institucions i organismes europeus a “reaccionar davant de la vulneració flagrant, per part de l’estat espanyol, dels principals fonaments d’un estat de dret, la manca de separació de poders i per garantir les llibertats bàsiques de la ciutadania europea”. La moció consensuada pels grups de CiU, ERC i la CUP ha rebut els vots en contra del PSC i C’s. La representant del PP, Dolors López, no ha assistit al ple per motius personals. Tampoc hi ha assistit el diputat d’Unitat d’Aran, Francés Boya.
Per tant, la moció s’ha aprovat amb 18 vots a favor (11 de CiU -faltava el diputat Eloi Bergós-, 6 d’ERC i 1 de la CUP) i 4 en contra (3 del PSC i 1 de C’s).

Els dos blocs s’han acusat mútuament de mentir en relació amb els fets pels quals s’ha empresonat Sànchez i Cuixart i el debat s’ha centrat a criticar o defensar el principi de separació de poders i la independència de la justícia a l’estat espanyol.

En l’exposició de motius de la moció ja es lamenta que mentre el Govern de la Generalitat reiterava la porta oberta al diàleg, els líders de l’ANC i Òmnium eren detinguts “‘per la seva ideologia política”, per la qual cosa es considera que l’estat espanyol “ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l’Europa del segle XXI” perquè empresonar-los “per manifestar-se pacíficament i donar veu al poble posa en greu risc els valors propis de tota societat democràtica”. A més, el text també recull que la concessió de la medalla al mèrit policial a la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela uns dies abans que es fes càrrec de la investigació per sedició contra Sànchez i Cuixart “afegeix un reguitzell de dubtes sobre la neutralitat de l’estament judicial en la lluita contra el procés, que fins ara s’ha plasmat sobretot en la coordinació gairebé mil·limètrica entre la fiscalia i el govern espanyol”.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé (PDeCAT), ha assegurat que els líders de l’ANC i Òmnium “són clares víctimes polítiques d’una situació que alguns només pretenen resoldre per la via policial i judicial, i a través del discurs de la por” i ha insistit que el seu empresonament és una mostra de la “manca de separació de poders que s’evidencia a cada moment en totes les accions que ven succeint”. La portaveu del grup de CiU, Rosa Pujol, ho ha qualificat d'”escàndol” i ha afirmat que la resolució de la jutge de l’Audiència Nacional està “mancada de tot fonament jurídic i processal! i demostra que “el poder judicial no és independent”. Fins i tot s’ha dirigit irònicament a una de les vicepresidentes i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, per suggerir-li que podria demanar de recuperar el projecte de la presó que s’havia previst construir a la capital de l’Urgell perquè “faltaran presons per tancar-nos a tots els que ens manifestem pacíficament”.

El portaveu d’ERC, Jaume Gilabert, ha remarcat que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan a la presó per un delicte “inventat” que demostra que a l’estat espanyol “no hi ha separació de poders” i ha llegit una seguit de tuits d’Amnistia Internacional on l’organització critica el procediment contra ells i demana que se’ls alliberi. El diputat de la CUP, Joel Jové, també ha insistit que el seu empresonament “s’escapa a tota lògica jurídica” i és propi de “l’autoritarisme, la dictadura i el franquisme”

Per la seva banda, el portaveu del PSC a la Diputació de Lleida, Enric Colom, ha defensat que Sànchez i Cuixart han “traspassat els límits” de la llibertat d’expressió i ha reiterat que en un estat democràtic no es pot qüestionar la separació de poders ni la independència dels jutges. El mateix argument ha esgrimit la diputada de Ciutadans, Ángeles Ribes, que ha acusat els grups impulsors de la moció a favor de l’alliberament de Sánchez i Cuixart de voler polititzar la justícia i de mentir perquè “no s’acusa ningú per expressar les seves opinions sinó per haver impedit l’actuació de les autoritats judicials i de la policia”. Colom també ha posat de manifest el suport que els grans països europeus han expressat a l’actuació del Govern espanyol.

En el torn de rèplica, el republicà Jaume Gilabert s’ha adreçat directament al portaveu del PSC, a qui ha retret la seva posició i li ha demanat si estaria d’acord que s’il·legalitzés el seu partit -Esquerra Republicana- només per defensar la independència.

El ple ha acabat amb un prec del PSC en què el grup demana al president Carles Puigdemont que abandoni la via de la declaració unilateral d’independència i, si és així, que Mariano Rajoy eviti aplicar l’article 155 i obri la via del diàleg per reformar la Constitució. També exigeixen que s’acabi amb la “campanya contra alcaldes i regidors del PSC, especialment l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, per haver-se oposat legítimament a col·laborar amb el Referèndum”, recuperar l’activitat parlamentària a la cambra catalana, apostar pel diàleg i “recuperar el seny” per resoldre la situació política actual.