Insten a la Paeria a prendre part amb la problemàtica dels temporers que dormen al carrer

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, assegura que la gran majoria d'explotacions agrícoles fan bé la seva feina i critica els qui ''vulneren les drets socials''

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, s’ha referit aquest divendres a la situació dels temporers que dormen al carrer a Ponent i en una clara referència, sense citar-la directament, a la ciutat de Lleida, ha assenyalat que és l’Ajuntament qui amb els impostos que paga la ciutadania, ha de ”garantir els drets socials” d’aquestes persones. Ho ha dit durant la Comissió d’Agricultura, interpel·lada per les diputades de la CUP, Natàlia Sànchez i d’En Comú Podem, Yolanda López, que li han preguntat per aquesta situació laboral a Lleida. Jordà ha dit que s’ha reunit amb el conseller de Treball per parlar d’aquest tema que considera que s’ha d’abordar amb ”tots els agents; amb els estatals i d’àmbit local”. Així mateix, ha assenyalat que la majoria d’explotacions fan bé la feina en aquesta matèria però que ”és obvi que n’hi ha que no”.
La diputada cupaire ha preguntat a Jordà que com es pot permetre que hi hagi una situació laboral a Ponent amb centenars de persones temporeres que dormen al carrer i en aquest sentit ha demanat la implantació d’un ”segell de qualitat” que garanteixi els drets dels temporers; un segell de ”fruita amb justícia social”. Segons Sànchez, s’estan donant situacions d’esclavatge i per això no s’ha de donar suport als qui les fomenten. La diputada ha situat en més de 25.000 persones les qui estan en aquesta situació durant l’estiu a Ponent.

Al seu torn, la consellera d’Agricultura ha fet referència a la constatació que el passat 3 de juliol es van detectar 140 persones dormint al carrer a la ciutat de Lleida (sense citar directament el nom del municipi) i aleshores ha apuntat que ”aquesta gent que dormia al carrer ho feia en un carrer d’un Ajuntament, on els ciutadans paguen uns impostos, perquè hi hagin unes garanties socials”.

La Paeria ha instal·lat aquest any l’Oficina d’Atenció al Temporer al pavelló 3 dels Camps Elisisi. Allí les persones que s’hi atansen reben atenció i poden recollir menjar, dutxar-se o rentar la roba. No hi poden dormir i l’únic que se’ls ofereix és un val per anar a l’Hostal Jericó. La CUP reclama per als temporers sense feina la creació d’un alberg municipal per acollir-los i que no hagin de dormir al carrer.

Sobre aquesta qüestió també s’hi ha referit el diputat del PSC, Òscar Ordeig que ha demanat a la conselleria que ”vigili el seu vocabulari”. En aquest sentit, ha posat en dubte la capacitat dels serveis socials municipals per poder gestionar aquesta situació i ha demanat ”complicitat i coordinació”.