Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Ignasi Amor: “Em comprometo a no utilitzar les festes per treure rèdit electoral”

Avatar photo
Ignasi Amor al capdavant de la regidoria de Joventut, Festes i Tradicions. Foto: Roger Blazquez

Ignasi Amor és el nou regidor de Joventut, Festes i Tradicions. A més, és un dels membres més joves del nou Ajuntament i aterra a la Paeria després d’haver estat quatre anys regidor del seu poble.

Un dels temes més polèmics en matèria de festes és la falta de pressupost després que es gastessin 894.000 euros del pressupost en festes, deixant la resta d’any i, en particular, les Festes de Tardor amb només 6.000 euros disponibles. Quina valoració en feu d’aquesta situació?

Sí, com bé dius, la nostra regidoria és una de les que ha patit més en l’àmbit econòmic i també és cert que no hi ha gairebé pressupost, ja que els 6.000 euros s’han gastat en factures que encara quedaven per pagar, per tant, van durar dos dies. Si ens preguntem perquè ha passat això, doncs és perquè l’anterior govern cada any augmentava el pressupost, i dins d’aquest pressupost s’inclouen diverses activitats de cultura popular, la cavalcada de reis, el carnaval, les Festes de Maig i les Festes de Tardor. De fet, a les Festes de Maig hi va haver un increment de 150.000 euros. Una de les raons, segurament, és que l’anterior govern potser pensava que fent despesa a les Festes de Maig cada quatre anys els hi valdria per guanyar les eleccions, això potser era així abans però ara ja no.

Per tant, entenc que interpretes i critiques que l’anterior govern aprofitava les festes per fer campanya, al nou govern no passarà això?

No, nosaltres no actuarem de la mateixa manera. Em comprometo a no utilitzar-les per treure rèdit electoral i no augmentarem el pressupost de manera significativa i perquè sí, si s’ha d’augmentar, l’augmentarem de manera orgànica i natural, per tant, hi haurà un motiu raonable darrere com per exemple que cada cop hi hagi més afluència de gent. Nosaltres intentarem programar any a any i amb un equilibri entre tots els anys. I com ho farem? Doncs planificant amb temps, així podrem contemplar les despeses amb més perspectiva i per tant, també, reduir costos.

Com dius tu, una manera orgànica i natural, us emmiralleu en algun model a l’hora de gestionar les festes?

Nosaltres volem que les festes augmentin d’una manera progressiva i seguirem el model que moltes empreses utilitzen per créixer i no és cap altre que anar creixent, com dic, progressivament. No pots pretendre transformar un esdeveniment “petit” a un deu vegades més gran en poc temps, necessita un creixement natural, i si es dóna aquest creixement natural, voldrà dir que les coses les estem fent bé.

En relació a les Festes de Tardor, què plantegeu aquest any, és a dir, hi haurà alguna novetat?

Com a novetat podríem dir que hi haurà un escenari a Rovira Roure on es faran els concerts grans i comptarem amb dos grups consolidats en panorama musical català com són Buhos i Roba Estesa, apostant pel compromís amb fer cartells que siguin paritaris i, a més a més, actuaran en un horari que permeti la conciliació familiar. Després també hi haurà dos indrets més al Centre Històric perquè volem seguir apostant per aquest indret, un és la plaça del Dipòsit, el qual tenim la intenció de poder transformar-lo en un futur en un lloc on s’aposti per grups de Lleida o de Ponent i l’altre la plaça de la Panera on el Grup Cultural Garrigues farà diferents activitats. Altrament, també es repartiran diferents activitats per altres llocs de la ciutat i així apropar les festes a més barris.

Quan parlem de festes a la ciutat, entre altres entitats, podem pensar amb La Sirollada, entitat que va tenir molts xocs amb l’anterior govern, quina relació hi haurà amb aquesta entitat amb el nou govern?

Potser és perquè ho veien com una cosa externa i en contra de la Festa Major de la ciutat. Jo en cap cas ho veig així, de fet, portem dues o tres reunions fetes i hem d’anar “junts” i no ho entenc de cap altra manera, ja que jo treballo amb gent d’altres països com Bèlgica, els Països Baixos i França que tenen una mentalitat diferent de la d’aquí i pensen que s’ha de cooperar per prosperar i jo també ho veig així. També cal fomentar que no es tingui tan mala visió dels joves respecte a allò que es pensa que els joves aporten alcohol, soroll i brutícia. Ara bé, això no vol dir que no hi hagi unes normes, serem ferms sobretot en el tema de la venda de begudes alcohòliques a menors i també, si podem fomentar que la gent major d’edat no consumeixi tant alcohol encara millor. En definitiva, ens hem de protegir tant les entitats com l’Ajuntament.

Per tant, les relacions seran millors i se li permetrà tenir independència a aquesta entitat?

Sí, La Sirollada tindrà el seu propi espai i cooperarem. Ells cediran en certs punts i nosaltres des de la regidoria també serem flexibles en d’altres. No tinc cap dubte que arribarem a un acord i crec que han de participar perquè fan coses molt bones per la ciutat.

A part de cooperació amb La Sirollada, teixireu relacions amb altres entitats i associacions?

Sí, de fet, ja estem parlant amb moltes de les entitats i associacions per coordinar i cooperar en activitats i altres esdeveniments. També cal dir que de cara al maig el reglament de barres canviarà i s’adaptarà perquè no sempre hi hagi les mateixes associacions i hi puguin participar d’altres i d’aquesta manera hi puguin caber totes.  També tindrem en compte que no hi hagi una competència deslleial entre elles, en el nou concurs per les barres, l’Ajuntament es protegirà d’això. Farem que les festes siguin populars i que aquestes permetin recaptar diners perquè les entitats els puguin reinvertir en la societat lleidatana.

 Abans hem parlat sobre el canvi de model que proposàveu, i que suposo que començarà a ser evident a les properes Festes de Maig, i també, el canvi del reglament de barres que ara comentaves, ens pots dir quins seran els altres canvis?

La Festa Major del Maig tenia el problema que massa part del pressupost se n’anava en infraestructura i això no et permet portar qualitat artística. Intentarem que, entre d’altres activitats, la gent gaudeixi d’una experiència musical i amb un escenari principal que estarà dotat de molta més tecnologia, com pantalles, pirotècnia, etc. En relació als escenaris la intenció és reduir el nombre i que no passi com ara en què en alguns escenaris, de vegades, hi havia molt poca gent.

També intentarem treballar en què els cartells siguin paritaris, ara ho hem aconseguit amb els caps de cartell, però no en altres que el completen. S’han de començar a apostar molt més pels grups de noies i ara n’hi ha cada cop més, també és cert, i això és positiu, que són grups que van molt buscats però treballant amb antelació ho aconseguirem.

En relació a altres activitats de cultura popular, continuareu apostant per les activitats que hi ha i incentivant-n’hi de noves?

Sí, continuarem donant suport a les que ara ja es fan i mirarem de crear-n’hi de noves. Altrament, potenciarem molt més aquella cultura popular pròpia de la nostra ciutat per donar-li valor tal com fan altres ciutats, com per exemple, Tarragona.

Fins aquí l’entrevista sobre Festes i Tradicions. Moltes gràcies Ignasi. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més de 400 persones participen en la Nit dels Ratpenats al Parc de la Mitjana

Notícia següent

Comencen les obres per a construir una passera sota el pont de l’antiga N-340 a Vila-seca

Notícies relacionades