Els grups del PDeCAT, ERC, Crida i Comú insten la Paeria a demanar la llibertat dels “presos polítics”

 Els grups del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida per Lleida-CUP i el Comú de Lleida han presentat una moció en què insten l’Ajuntament de Lleida a rebutjar la decisió de mantenir en presó preventiva Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i a reclamar la seva posada en llibertat “de forma immediata”. En el moció conjunta que serà debatuda en el ple municipal del mes de març, també insten la Paeria a demanar “per raons d’humanitat” el trasllat dels “quatre presos polítics” a centres penitenciaris més propers a les seves llars “mentre no es produeixi la seva excarceració. Els quatre grups veuen “l’allunyament penitenciari com un càstig social que vulnera els drets reconeguts pel Dret Internacional i atempta contra els drets humans”. Així mateix, la moció proposa que el Ple expressi la seva solidaritat amb les famílies dels quatre empresonats i “proporcioni, si és el cas, el suport emocional i psicològic que necessitin”. D’altra banda, reclama que es consideri que l’aplicació d’aquesta mesura cautelar de presó preventiva “dificulta la normalització de la situació política a Catalunya”.

Els grups del PDeCAT, ERC-Avancem, la Crida-CUP i el Comú de Lleida remarquen que Cuixart, Sànchez, Junqueras i Forn “han actuat sempre de manera pacífica” i, en el cas dels dos darrers, que “són diputats electes del Parlament de Catalunya”. Així mateix, recorden que “reputats juristes i jutges” han denunciat “la manifesta irregularitat i il·legalitat de la presó preventiva imposada, una mesura excepcional segons incomptables pronunciaments jurisprudencials”.

Les quatre formacions de l’oposició assenyalen que, segons el pacte Internacional de Drets Civils i Polítics aprovat per l’ONU i el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, “l’empresonament d’una persona s’ha d’efectuar a la presó més propera a la seva llar”. A més, recorden que el 6 d’octubre del 2017 el Ple del Parlament Europeu va aprovar l’anomenat Informe Bergeron en el qual condemna l’allunyament dels presos perquè “constitueix un càstig afegit per a les famílies dels reclusos”.