Els grups de l’oposició de la Paeria exigeixen la dimissió de Montse Parra com a regidora de Cultura per “inhibició” en el conflicte de Sixena

Consideren que el govern de la Paeria no defensa el patrimoni del Museu de Lleida i exigeixen al consistori que es denunciï per “difamació” les declaracions que posen en dubte la professionalitat dels tècnics de l’equipament

0
1123
Els grups de l'oposició de la Paeria, davant el Museu de Lleida - Fotografia de Miquel de Santiago

 

Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, Crida-CUP i Comú de Lleida han exigit la dimissió de la regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, al considerar que tant ella com tot l’equip de govern de l’ajuntament s’han “inhibit” del conflicte del trasllat cap a l’Aragó de les obres d’art de Sixena que es trobaven al Museu de Lleida. En una roda de premsa conjunta, han exposat el prec que presentaran a la Comissió Informativa per les polítiques de drets i serveis a les persones del mes de desembre. Situen l’alcalde Àngel Ros “com a màxim responsable”, tot afirmant que “és la pròpia ciutadania qui demana la seva dimissió, una petició que nosaltres secundem”.

El portaveu d’ERC, Carles Vega, recrimina a l’alcalde que “l’important era defensar com a institució davant l’article 155 i no només actuar de cara a la galeria”. El regidor afirma que “amb l’espoli del Museu de Lleida s’ha obert la porta a la reclamació patrimonial de diverses peces depositades en espais expositius de Catalunya, que són propietat de la Generalitat”. En aquest sentit, ha puntualitzat existeixen altres obres provinents de Sixena arreu de tot la geografia espanyola i que no s’hi reclamen enlloc més.

Per la seva part, la regidora del PDeCAT, Cristina Simó, considera que l’aplicació de l’article 155 “ha donat carta blanca a que s’actuï de qualsevol manera, posant persones innocents a presó o saquejant el Museu de Lleida”. També ha parlat d’Àngel Ros, el qual, com a president del PSC, “podria haver-se reunit amb el president aragonès, Javier Lambán, amb Miquel Iceta o amb Pedro Sánchez” per tal d’emprendre accions en aquest conflicte. Simó considera “indignant” que Lambán valori responsabilitats i indemnitzacions “pel mal estat de les peces”, ja que “s’està posant en dubte la professionalitat dels nostres tècnics”. En aquest sentit, exigeix que es denunciïn aquestes acusacions al considerar-les difamatòries. Altrament, la portaveu ha recordat que el germà del Ministre de Cultura, Méndez de Vigo, forma part de l’Ordre que regeix el Monestir de Sixena i que aquesta situació “no s’hagués donat mai en un ambient de normalitat política”.

Des de la Crida-CUP, Francesc Gabarrel ha remarcat que la regidora de Cultura, Montse Parra, “hauria d’haver donat la cara i no amagar-se en un segon pla”. Considera que s’ha vulnerat els drets dels treballadors del Museu de Lleida, “fent-los treballar sota pressió policial i de matinada”.  Gabarrell defensa que el conflicte s’ha de plantejar en clau “estrictament jurídica, no de confrontació de pobles, perquè és un tema purament polític i judicial derivat del 155”. Finalment, exigeix a la Regidoria de Cultura “que assumeixi el paper que li pertoca en aquesta ciutat, no com porta fent en els últims anys”.

D’altra banda, el portaveu del Comú de Lleida, Carlos González, ha remarcat la “inhibició del govern de la Paeria, i especialment de la responsable de l’àrea de cultura, per haver donat suport a l’aplicació de l’article 155”. En referència a les declaracions del president aragonès, Javier Lambán, ha demanat “que no faci demagògia, perquè les obres estan bé” i que les suposades mostres de maltractament derivarien del trasllat del passat dilluns. En aquest sentit, González ha defensat als i les professionals del Museu de Lleida, les quals “han treballat de valent per el manteniment de les obres, han donat compliment a les ordres judicials sota pressió policial i mereixen respecte”.

FER UN COMENTARI