Els grups de l’oposició de la Paeria denuncien “la politització de la justícia” i exigeixen a Ros “que no s’amagui i defensi tots els lleidatans i lleidatanes”

Consideren que s’han vulnerat els drets humans i exigeixen a l’equip de govern que condemni l’empresonament dels consellers cessats

Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Lleida han condemnat, en una roda de premsa conjunta davant el consistori, l’empresonament dels 7 consellers i insten Àngel Ros que es posicioni “a favor de la ciutadania”. En aquest sentit, el regidor del PDeCAT, Paco Cerdà, remarca la importància de “posicionar-se en contra una mesura absolutament injustificada i que vulnera tots drets humans com es empresonament de mig govern electe”. Des del punt de vista judicial, Cerdà considera que s’han vulnerat tots els principis de defensa individual al transcórrer només 24h entre la citació i l’empresonament. Arran d’aquest fet, diu, “dona la sensació que l’auto estigués fet abans d’escoltar-los, un fet absolutament injustificable i que suposa una vexació cap a la persona al empresonar-la sense cap judici ni defensa”. Una vexació que, segons el portaveu, s’estén a tot el poble català al tractar-se de càrrecs electes.

D’altra banda, el representant del grup d’ERC-Avancem, Carles Vega, denuncia també la “inculpació i exposició a penes de ciutadans i ciutadanes que en l’exercici de la seva llibertat d’expressió han estat inculpats i sancionats per els cossos policials de l’Estat”. Vega critica que el sistema jurídic “s’ha demostrat fallit, fruit d’una transició inexistent”. Des del punt de vist local, ha carregat contra el discurs a l’alcalde Àngel Ros durant la commemoració del bombardeig al Liceu Escolar, el qual “va ser deplorable i indigne al dir que està molt trist, però que els empresonats s’ho han buscat al cometre un delicte”. En última instància, el portaveu afirma que s’està vivint una situació “d’anomalia democràtica, amb una justícia polititzada i un equip de govern a la Paeria que no es posiciona a favor de democràcia i de les llibertats, tant dels representats legítims com de la ciutadania”.

Per la seva part, Sergi Talamonte, del Comú de Lleida, considera que “els representats polítics han d’estar a l’altura i rebutjar els fets que estem vivint”. En aquest sentit, ha remarcat que ja no es tracta d’una qüestió d’independència, sinó “del soscavament de la pròpia democràcia, de la llibertat i dels drets civils”. Segons Talamonte, “fa vergonya, com a regidor i com a ciutadà de Lleida, viure amb un Ajuntament incapaç de posicionar-se contra l’empresonament de presos polítics”.

Des del grup de la Crida per Lleida-CUP, Pau Juvillà exigeix a Ros que doni suport a persones “com la Meritxell i en Kenneth, detinguts per la Guàrdia Civil i portats al calabós durant una nit per suposada incitació a l’odi a les xarxes socials, i la companya de la PAH també sancionada per exercir la seva llibertat d’expressió”. El portaveu insta l’alcalde “a que els defensi, que no s’amagui com va fer l’1 d’octubre i que es posi en contacte amb les persones agredides aquell dia, moltes de les quals ja estan portant denúncies als jutjats”.

En conjunt, els grups de l’oposició afirmen que apel·laran directament al govern de la Paeria i que, en cas de no ser escoltats, “utilitzaran els mitjans que tenen a l’abast, des de comissions fins al propi ple per donar veu a la gent a la qual se li nega la llibertat”. Expliquen que encara desconeixen com es durà a terme aquesta apel·lació, tot i que podria fer-se com a propostes de resolució a la comissió de seguretat o presentar-se al ple en forma de moció.

D’altra banda, aquests encara no han confirmat l’adhesió a la vaga general convocada per la setmana vinent per part de la Sindical al no haver tingut temps de reunir-se. Tot i així, segons explica Carles Vega, “s’han de prendre mesures contundents i penso que aquesta seria una molt eficient”. L’oposició afirma que seguiran participant en els actes oficials i que iniciaran l’apel·lació plantejant comissions o en el ple de l’Ajuntament.